Στην παγκρήτια συγκέντρωση φορέων αύριο Πέμπτη 26/1, 9.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, τη μέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού θα δώσουν το παρών τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Μάλιστα για τη συμμετοχή στην συγκέντρωση, ο ΣΕΑ προκηρύσσει διευκολυντική 4ωρη στάση εργασίας 9-13 μ.μ. για τα μέλη του που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Κρήτης.
Το τοπικό Τμήμα του συλλόγου απηύθυνε έκκληση και ενημερωτικές επιστολές σε πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς να συμμετέχουν στην συγκέντρωση, αλλά και σε όλους τους πολίτες για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αλλαγή στο καθεστώς των 5 μεγάλων μουσείων, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου.
Στην ίδια συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσαν οι ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και των 4 νομών, την ημέρα εκείνη προκηρύσσεται 6ωρη στάση εργασίας (8 πμ – 2 μμ), την οποία καλύπτει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ στις 9:30 πμ οι γιατροί θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζονται τα εξης:
«Η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία: υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ξεδοντιάζει τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
Μετατρέπει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα και αναγκάζει το λαό μας να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία.
Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διαλύσει τα δημόσια Μουσεία: με το σχέδιο νόμου που έχει βγάλει στη διαβούλευση, τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ που θα αποφασίζουν για την διαχείριση των σπουδαίων θησαυρών των μουσείων μας, τα αποκόπτει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διαλύοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος είναι τα δημόσια Μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ, να ιδιωτικοποιηθούν οι λειτουργίες τους και να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος λαός για να τα επισκεφτεί.
Τα Νοσοκομεία έχουν κυβερνητικά διορισμένες Διοικήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε τον ρόλο τους: προσπαθούν να περικόψουν δαπάνες ενάντια στην υγεία όλων μας, προσπαθούν να περάσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται τοποτηρητές της κυβέρνησης. Χρειάζονται προσωπικό και πόρους για στήριξη της δημόσιας λειτουργίας τους για να προσφέρουν πολιτισμό για όλους και όλες”.
Τι δήλωσε η υπουργός για την αλλαγή στα μουσεία
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που μετατρέπει πέντε κρατικά μουσεία -μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «τα πέντε μουσεία τα οποία σήμερα λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες -ως διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων- ανεξαρτητοποιούνται, κρατούν όμως το δημόσιο χαρακτήρα τους. Γίνονται ΝΠΔΔ προκειμένου να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να μπορούν να κάνουν ορθότερα τον προγραμματισμό τους» ενώ σχολίασε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν.
«Όταν κανείς πάει να αλλάξει ένα στάτους το οποίο είναι διαμορφωμένο για δεκαετίες, μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό το οποίο ξέρω να πω, είναι ότι το πρότυπο του μουσείου της Ακρόπολης δείχνει ότι τα μουσεία αυτά ως ΝΠΔΔ μπορούν να λειτουργήσουν με πολύ καλύτερο τρόπο, να προσφέρουν περισσότερο στην τοπική κοινωνία και οικονομία και από κει και πέρα καταλαβαίνω τις ανησυχίες μελών του προσωπικού, αλλά όπως έχω πει και όπως μπορεί κανείς να δει στο σχέδιο νόμου το οποίο είναι κατατεθειμένο προς διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται 28 Ιανουαρίου, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα στα συγκεκριμένα μουσεία δεν θίγονται καθόλου», εξήγησε η κ. Μενδώνη.