ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ Ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης μιλά για το «1ο Φεστιβάλ ΑΛΗ8ΕΙΑΣ»

Το «1ο Φεστιβάλ ΑΛΗ8ΕΙΑΣ», οργανώνουν ο   συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης, με την ομάδα του Ιsland of Man και την Encance Digital Agency, που συναντιούνται στην καρδιά της Κρήτης για τον σκοπό αυτό.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. ‘’Σκοπός του Φεστιβάλ ΑΛΗ8ΕΙΑΣ είναι“ -τονίζει μιλώντας στην “Π” ο συγγραφέας – να αναδειχθεί, μέσα από τη δουλειά και την προσωπική διαδρομή κάθε ομιλητή  η δική του Αλήθεια, είτε αυτή αφορά την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία, τον αθλητισμό, είτε αφορά την έννοια της εξαιρετικής επιδραστικότητας”.

Ο Νικόλας Σμυρνάκης θα συνομιλήσει με καλλιτέχνες, ανθρώπους από το χώρο του πολιτισμού, ολυμπιονίκες, επιστήμονες και καθηγητές.   Τους συμμετέχοντες ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό: κατάγονται από την Κρήτη ή ζουν και δημιουργούν στο νησί.

‘’ Στο φεστιβάλ” – αναφέρει ο κ.Σμυρνάκης – “συναντώ στη σκηνή και συνομιλώ ζωντανά με καταξιωμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους από το χώρο του πολιτισμού, ολυμπιονίκες, επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα με τον ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη, τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, τον μουσικοσυνθέτη Ross Daly, τον καθηγητή Σχεδιασμού Κοινωνικών Συστημάτων Δρ. Αλέξανδρο Χρηστάκη, τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη, τη δημοσιογράφο και Επικοινωνιολόγο Κοινωνικού Σχεδιασμού Μαρία Κακουλάκη, τη φιλόλογο και ερευνήτρια του έργου του Νίκου Καζαντζάκη Βούλα Βασιλειάδη, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Χρόνη Σαπουντζάκη’’.

“Έίναι άνθρωποι που θαυμάζω”

Στο ερώτημα με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των προσώπων ο κ.Σμυρνάκης αναφέρεια χαρακτηριστικά: “Είναι άνθρωποι που θαυμάζω. Κάποιους τους γνωρίζω προσωπικά και κάποιους τους προσέγγισα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Ήταν συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι ενθουσιάστηκαν, αγκάλιασαν την ιδέα και μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Όλοι έχουν να μοιραστούν σημαντικές σκέψεις, απόσταγμα σοφίας που προκύπτει από την εμπειρία τους. Εκτός από εξαιρετικά επιδραστικοί άνθρωποι, κάποιοι είναι ακτιβιστές της αλήθειας και κάποιοι άλλοι χρόνια μελετητές της. Νομίζω ο κόσμος θα εκπλαγεί με κάποια από αυτά που θα ακούσει στις 11/11”.

Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν   ενδιαφέροντα θέματα  ενώ εκτός από συνεντεύξεις θα υπάρχουν ομιλίες, μουσικός αυτοσχεδιασμός και θεατρική performance.

Συγεκριμένα:

  • Ομιλία της Βούλας Βασιλειάδη με τίτλο «Ο Ανήφορος: το χαμένο χειρόγραφο του Νίκου Καζαντζάκη»
  • flτου Αντώνη Τσαπατάκη με τίτλο «Βουτιά στην Αλήθεια»
  • ”Αλέξανδρο Χρηστάκη και Μαρία Κακουλάκη με θέμα «Από την υποκειμενική στη συλλογική αλήθεια… »
  • Performance του Χρόνη Σαπουντζάκη με τίτλο «Ο Πυρετός του Κόσμου» βασισμένη στο ομώνυμο Φιλοσοφικό Μανιφέστο του Νικόλα Σμυρνάκη
  • του Γιάννη Φαρσάρη με τίτλο «Η τέχνη του ψέματος»
  • του Νίκου Κακλαμανάκη με θέμα «Το τίμημα της αλήθειας…» και
  • Ú του Ross Daly με τίτλο «Η Αλήθεια της στιγμής»

Για καλό  σκοπό

Το Φεστιβάλ έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την υποστήριξη του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης. Θα διατίθενται βιβλία των συμμετεχόντων και άλλα προϊόντα για τη στήριξη του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ
Ο συγγραφέας 
Νικόλας Σμυρνάκης 
μιλά για το  
«1ο Φεστιβάλ 
ΑΛΗ8ΕΙΑΣ»
Το βιβλίο

Η σύλληψη της ιδέας του Φεστιβάλ βασίζεται στο έργο του Νικόλα Σμυρνάκη με τίτλο «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ» .

«Ο ήρωας του βιβλίου ’’Η ΑΛΗ8ΕΙΑ, “ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα “Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;”.

Ψάχνει τρόπο να αποκωδικοποιήσει το γρίφο της Αγάπης!

Συμβουλεύεται τον Πασκάλ Μπερνάρ, τον πιο επιδραστικό καλλιτέχνη  της εποχής,   ο οποίος του λέει ότι πρέπει να επισκεφτεί ένα νησί που δεν υπάρχει στον χάρτη, το ΝηΣί του Ανθρώπου, και να συναντήσει τους μελετητές των 8 Ανθρώπινων Αναγκών. Μέσα από τη σύνθεση όσων μαθαίνει ανακαλύπτει… «την Αλήθεια».

Συνειδητοποιεί ότι η Αλήθεια είναι η απάντηση, όποιο κι αν είναι το ερώτημα. Τότε είναι που ανατρέπονται όλα όσα θεωρούσε αυτονόητα.

Το ίδιο ταξίδι με τον Μαρτίνο, τον ήρωα, καλείται να κάνει και ο αναγνώστης με προορισμό τη δική του Αλήθεια. Όλο το βιβλίο είναι χτισμένο πάνω στο τετράπτυχο: Ψάχνω, βρίσκω, αποδέχομαι, εκφράζω την Αλήθεια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούμε από τη φυλακή της γνώμης των άλλων.

Αυτή την Αλήθεια φιλοδοξεί να διερευνήσει και το Φεστιβάλ στις 11/11. Το βιβλίο αποτελεί την πηγή της ιδέας. Μα θα πάμε παραπέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα την προσωπική αλήθεια του κάθε ομιλητή αλλά και τη συλλογική που θα προκύψει από όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να ταξιδέψουμε σε ξεχωριστούς νοητικούς προορισμούς».

«Υπεύθυνη ανειλικρίνεια»

Όμως αντέχεται πάντα η αλήθεια ή έχουμε δικαίωμα και στα ζωτικά μας ψεύδη; Στο ερώτημα αυτό ο κ.Σμυρνάκης αναφέρει: ’’Ο σπουδαίος καθηγητής Αλέξανδρος Χρηστάκης (έχει περάσει από το Princeton, το Yale και άλλα σημαντικά πανεπιστήμια) που συμμετέχει στο Φεστιβάλ μού ανέφερε σε μια ιδιωτική μας συνομιλία τον όρο Responsible Dishonesty, δηλαδή «υπεύθυνη ανειλικρίνεια».

Κάτι σαν το λεγόμενο λευκό ψέμα. Θα τον ρωτήσω γι’ αυτό το άλλο Σάββατο και αναμένω κι εγώ με αγωνία την απάντησή του. Αν θέλετε τη δική μου άποψη, η αλήθεια πονάει. Γι’ αυτό την αποφεύγουμε. Πιο πολύ πονάει όμως μια ζωή βουτηγμένη στο ψέμα ή στην ωραιοποιημένη αλήθεια. Μια ζωή στην οποία λέμε ψέματα στον εαυτό μας για να αποφύγουμε τα δύσκολα, τα άβολα, τα ενοχλητικά.

Για να το πω διαφορετικά, η αλήθεια πονάει βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως απελευθερώνει. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τα στεγανά στα οποία οι ίδιοι βάζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, τις προκαταλήψεις μας. Την αλήθεια για την σεξουαλικότητά μας, τους ανθρώπους που θέλουμε κοντά μας, εκείνους που δεν θέλουμε κοντά μας, τη δουλειά μας.

Δυσκολευόμαστε όμως πολύ να αντικρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό στον καθρέφτη, πόσο μάλλον να ζητήσουμε την αλήθεια από τους άλλους. Το είδωλό μας στον καθρέφτη επαναλαμβάνει όσα του λέμε εμείς αυτά τα χρόνια. Δηλαδή ψέματα ή ωραιοποιημένες αλήθειες. Αν δεν ανεξαρτητοποιηθεί το είδωλό μας από τον κύρη του, σωσμό μην περιμένουμε. Ούτε πληρότητα.

Ούτε αγάπη. Σκεφτείτε το είδωλό μας σαν τον πραγματικό μας εαυτό, ο οποίος βρίσκει το θάρρος να μας πει όσα χρειάζεται να ακούσουμε. Και κυρίως, εμείς, βρίσκουμε το θάρρος να ακούσουμε όσα έχει να μας πει. Γιατί… θα το επαναλάβω, αν δεν ανεξαρτητοποιηθεί το είδωλό μας από τον κύρη του, σωσμό μην περιμένουμε. Η μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας είναι η αποδοχή και έκφραση της αλήθειας. Χωρίς ελευθερία, η ζωή δεν έχει καμία αξία. Και χωρίς αλήθεια, δεν υπάρχει ελευθερία”.

Μια φιλοσοφία Ζωής

Ο συγγραφέας είναι δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy), και ιδρυτής του IslandofMan Academy.  ‘’Ο Άνθρωπος στο ΝηΣί, αρχικά, ήταν η συγγραφική φωνή μέσα μου. Ο άλλος μου εαυτός. Συχνά ένιωθα ότι εκείνος έγραφε αντί για εμένα. Αργότερα έγινε και ψευδώνυμο. Έπειτα, η διαδικτυακή μου περσόνα.  Τώρα πια είναι φιλοσοφία ζωής.

Εμπεριέχει τις ιδέες που συναντά κανείς στα βιβλία, στις ομιλίες μου. Εκείνες τις σκέψεις που οδηγούν στην Πρόοδο, στην Αγάπη και στην Πληρότητα, στις τρεις ανώτερες Ανάγκες δηλαδή, και φυσικά στην Αλήθεια. Πλέον Άνθρωπος στο ΝηΣί δεν είμαι μόνο εγώ αλλά όσοι ενστερνίζονται και διαδίδουν αυτές τις ιδέες. Οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται από κοινωνοί σε συνδημιουργοί αυτής της φιλοσοφίας, πρωτίστως γιατί επηρεάζουν απόλυτα κάθε επόμενο έργο μου.

Στο συμβολικό ΝηΣί του Ανθρώπου, το οποίο βρίσκεται όπου υπάρχουν Άνθρωποι στο ΝηΣί, είναι προσκεκλημένος ο καθένας. Όχι απλά για να το επισκεφτεί αλλά για να το “αποικήσει”. Χρυσός χορηγός Super Creta Group, Επίσημος Αερομεταφορέας​ SΚΥ EXPRESS, Χορηγός Φιλοξενίας iBIS. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσα από τη φόρμα που θα βρείτε στο σαιτ :https://festivalali8eias.gr/?fbclid=IwAR0xt_xsIqeDibgfuSBbABqo67D2YYJS1veQpOEhkYCGf4se8zLoywEugU8.

 

«Δυο “εσύ” στον ίδιο πλανήτη θα ήταν συνωστισμός»

Στο ερώτημα “τι είναι αλήθεια και τι η αλήθεια μας” και ποιά η διαφορά ο Σμυρνάκης τονίζει: ”Ένα από τα θέματα που θα διερευνήσουμε στο Φεστιβάλ είναι αν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Ο Πλάτωνας στην παραβολή του σπηλαίου υποστήριξε πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν οι πρωτότυπες ιδέες και πως όσα ζούμε εμείς στην καθημερινότητά μας αποτελούν σκιές, αντίγραφά τους.

Ο Νίτσε, από την άλλη πλευρά, απέρριψε την ιδέα της αντικειμενικής πραγματικότητας και υποστήριξε ότι η αλήθεια και οι αξίες είναι υποκειμενικές και εξαρτώνται από την οπτική γωνία και την ερμηνεία του καθενός.  Αν θέλετε τη δική μου άποψη, είμαστε 8 και κάτι δισεκατομμύρια οι άνθρωποι, 8 και κάτι δισεκατομμύρια πρίσματα υπάρχουν για το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Πρέπει κάποιος να μας πει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε όλοι οι άλλοι να βλέπουν κόσμο με τα δικά μας μάτια. Ακόμα κι αν έχουμε τα πιο όμορφα μάτια στον κόσμο.  Πρέπει κάποιος να μας πει ότι δύο «εσύ» στον ίδιο πλανήτη θα ήταν συνωστισμός. Ακόμα κι αν βρούμε κάποιον να αντιλαμβάνεται τα πράγματα ακριβώς όπως εμείς, στο τέλος θα καταλάβουμε ότι τόσο καιρό ψάχναμε για ένα πιστό μας αντίγραφο. Και θα το κατηγορήσουμε για έλλειψη πρωτοτυπίας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τόσο καιρό δεν ψάχναμε παρά για ένα αντίγραφο”.