Ο Στέφανος Τραχανάς συναντά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη

Με άρωμα Κρήτης συνεχίζεται η σειρά Ρηξικέλευθο ΙΙΙ: Η καινοτομία αλλιώς- με τον Στάθη Καλύβα, που υλοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του μεγάρου.

Ο κ. Στέφανος Τραχανάς

Σε αυτήν, την τρίτη συνάντηση, ο φυσικός Στέφανος Τραχανάς συναντά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Με άγκυρα στην επιστήμη οι δύο συνομιλητές έχουν ξανοιχτεί σε ευρύτερα πεδία, καινοτομώντας απρόσμενα, πετυχημένα και θεσμικά.

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 1983, ενώ είναι πρωτίστως γνωστός για τη συμβολή του στην ίδρυση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας.

Η Αγγελική Κοτταρίδη εργάστηκε ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και είναι γνωστή για το ρόλο της στην ενοποίηση, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Αιγών στη σημερινή Ημαθία. Εξίσου γνωστή είναι για τη δημιουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, καινοτόμου μουσειακού δικτύου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Στην συζήτηση συμμετέχει ο νεαρός μουσικός Doxi «σχολιάζοντας» την με συνθέσεις του που επιδιώκουν να προσεγγίσουν την αφήγηση μέσα από την μουσική.

Ο κ. Στάθης Καλυβάς

Η σειρά

Η σειρά «Ρηξικέλευθο» με τον Στάθη Καλύβα εστιάζει στην καινοτομία σε τρία διαφορετικά πεδία: επιχειρείν, επιστήμη, τέχνες και πολιτισμό.

Επιχειρεί να αναδείξει τις ομοιότητες της καινοτομίας σε αυτά τα τρία πεδία, διευρύνοντας έτσι τον ορισμό της και εμβαθύνοντας στην ουσία της.

  • Πώς ακριβώς γεννιέται κάτι καινούργιο μέσα από το παλιό;
  • Τι σημαίνει να πορεύεται κανείς στη ζωή με τρόπο καινοτόμο και δημιουργικό, δηλαδή ρηξικέλευθο;
  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι συνέπειες, οι δυσκολίες και οι χαρές, η ρουτίνα και τα αναπάντεχα μιας τέτοιας πορείας;

Οι απαντήσεις προκύπτουν μέσα από συγκεκριμένες βιωμένες εμπειρίες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Σε κάθε συζήτηση συνδιαλέγονται δύο άνθρωποι, καθημερινοί και συνάμα δημιουργικοί, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.