Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”: Πανελλήνιο βραβείο σε Ηρακλειώτη κεραμίστα

Ένας Ηρακλειώτης, ο Σταύρος Περάκης, είναι ο νικητής του 55oυ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κεραμικής έτους 2017, μάλιστα μετά από αξιολόγηση   51 έργων που υπέβαλαν ισάριθμοι καλλιτέχνες.

Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) και το Δήμο Αμαρουσίου  είναι ένας σημαντικότατος πολιτιστικός θεσμός και το κορυφαίο γεγονός στην κεραμική τέχνη.

‘’Όλα αυτά τα χρόνια μέσω του διαγωνισμού ενάντια σε κάθε λογής αντιξοότητα η ΠΕΚΑ δίνει την ευκαιρία σε νέους κεραμίστες αλλά και σε ήδη καταξιωμένους να έρθουν σε επαφή και να προτείνουν νέες προσεγγίσεις, νέες φόρμες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αρχαιότερης των τεχνών”, τονίζουν οι διοργανωτές.

Μιλώντας στην “Π” ο κ. Περάκης τόνισε ότι για το έργο του  εμπνέεται από τη φύση,  την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και γενικότερα από ολες τις μορφές τέχνης.

Έφυγα από το Ηράκλειο για να γνωρίσω ανθρώπους που εργάζονται πάνω στο αντικείμενο, για να εξελίξω αυτό που κάνω και να πάρω περισσότερες γνώσεις μέσω αυτού του ταξιδιού

Όσον αφορά στην Κρήτη που είναι μια περιοχή με παράδοση χιλιάδων ετών ο κ. Περάκης αναφέρει ότι τον έχει επηρεάσει ιδιαιτέρως. “Πέρσι έξαλλου  -αναφέρει – έφυγα για την Αθήνα”. Με έχει επηρρεάσει βαθειά η μινωική κεραμική και όχι η παραδοσιακή του νησιού“.

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο παίζει ρόλο στην έμπνευση ενός καλλιτέχνη το γεγονός ότι η κεραμική είναι μια χρηστική τέχνη ο κ. Περάκης υπογραμμίζει “Έγώ είμαι των χρηστικών αντικειμένων. Με ενδιαφέρει περισσότερο από μια αφηρημένη κατάσταση”.

Το νησί μπορεί να στηρίξει έναν κεραμιστα  τονίζει για την απόφαση του να φύγει από την Κρήτη.’’Εφυγα για να γνωρίσω ανθρώπους που εργάζονται πάνω στο αντικείμενο, για να εξελίξω αυτό που κάνω και να πάρω περισσότερες γνώσεις  μέσω αυτού του ταξιδιού”.

Ο Σταύρος Περάκης γεννήθηκε το 1984 στο Ηράκλειο. Σπούδασε ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων στο ΤΕΙ της Πάτρας. Ασχολείται με την κεραμική από το 2011 έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους: Ρένα Καστανάκη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Θοδωρή Γαλιγαλίδη, Λία Παπαηλία, Γιάννη Μαμουτζή και άλλους. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Αθήνα ασκώντας την τέχνη της κεραμικής, εξελίσσοντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του γύρω από αυτήν.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ

“Είναι η πορεία μου που ξεκινά από την Κρήτη και συνεχίζεται έως σήμερα”

Ο νικητής του διαγωνισμού κ. Σταύρος Περάκης μίλησε για το νικητήριο έργο του «Γυμνά δοχεία»: «Τα γυμνά δοχεία είναι ένα διαρκές έργο. Είναι η πορεία μου που ξεκινά το 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το βραβευμένο έργο
Το βραβευμένο έργο

Η φόρμα απελευθερωμένη από τον διάκοσμο, γυμνή. Με τα χέρια ως κύριο εργαλείο (pinch technique) να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του υλικού.

Η χρήση τριών ειδών πηλού, δίνει την εντύπωση ότι το υλικό είναι το μέσο. Ενώ  οι ξεκάθαρες φόρμες σε συνδυασμό με τις καμπύλες είναι ουσιαστικά η έκφραση και το συναίσθημα του έργου.

Η πηγή έμπνευσης είναι το ίδιο το υλικό. Δίχως προσχέδιο, ξεκινώντας από μια μπάλα πηλού περίπου 3 κιλών, δημιουργείται σταδιακά η φόρμα.

Η επιμονή, ο πειραματισμός, η ενασχόληση στη λεπτομέρεια και ο συνδυασμός  των στοιχείων έφεραν το έργο στην τελική του μορφή».

Όλα τα έργα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού  θα εκτεθούν στην 55η  Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής που  εγκαινιάζεται στις 19 Νοεμβρίου  στις 8 το  βράδυ, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Cagik Altunyan, γλύπτης, Ευγενία Αλεξάκη, ιστορικός τέχνης, Γαλιγαλίδης Θοδωρής, κεραμίστας, Κοσμά Ιωσηφίνα, κεραμίστρια, Λυμπεραίου Χρυσάνθη, κεραμίστρια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το 6ο Forum Ελληνικής Κεραμικής  με πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων: παράλληλες εκθέσεις, επιδείξεις  τεχνικών RAKU, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, αφιερώματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια αγγειοπλαστικής και  πηλοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 23 Δεκεμβρίου.