Ιδιαίτερα δραστήριος, παρά τα 95 του χρόνια, παραμένει ο κ. Μαρίνος Βόμβας, ο οποίος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Φοινίκη, μια ελληνική πόλη στην Ασία». Ο κ. Βόμβας ζει τον τελευταίο χρόνο στο Ηράκλειο μαζί με την οικογένεια του γιου του, κ. Γιάννη Βόμβα.
Άλλα μάθαμε στα σχολεία…
Στα σχολικά βιβλία οι Φοίνικες καταγράφονται σαν λαός σημιτικής προέλευσης και θεωρούνται σπουδαίοι έμποροικαι τολμηροί θαλασσοπόροι.
Οι εγκυκλοπαίδειες τονίζουν τη σημαντική προσφορά τους στον ανθρώπινο πολιτισμό μέσα από τη δημιουργία του Φοινικικού αλφαβήτου. Ένας ακόμη μύθος, μια θεωρία που δεν στηρίζεται σε πηγές, αλλά υπηρετεί τη σκοπιμότητα των εμπνευστών της
-ινδοευρωπαϊκής καταγωγής των Ελλήνων. Όμως οι Έλληνες ήταν στον τόπο τους από την αρχή του χρόνου. Έλληνες
-έφθασαν πρώτοι στην περιοχή της Φοινίκης, και αυτό που σημειώθηκε σαν φοινικικό αλφάβητο είναι καθαρή εξέλιξη ελληνικών γραμμικών γραφών.
«Η ανάγκη να ανατρέξω στις πηγές και να τεκμηριώσω την άποψη ότι η Φοινίκη της Ασίας ήταν μια ελληνική πόλη ξεκίνησε από την καταγραφή του Στέφανου Βυζάντιου. Επισημαίνει ότι η πόλη
-χτίστηκε σε μια περιοχή που έφερνε το ελληνικότατο όνομα Κολπίτης. Έτσι λοιπόν με τη μελέτη που κρατάτε ξεκινώ μια διαδικασία έρευνας για την Ελληνική Φοινίκη της Ασίας με τη βεβαιότητα ότι ο μύθος θα αντικατασταθεί από την αλήθεια», αναφέρει ο συγγραφέας.
Αγάπη για την προϊστορία
Ο συγγραφέας εννήθηκε στην Αγία Μαρίνα της Λέσβου το 1923. Ο καθηγητής του της Ιστορίας στο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης Δημήτρης Ματζουράνης προκάλεσε από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του για την προϊστορία. Έμαθε από εκείνον ότι η Λέσβος είχε εποικιστεί από Πελασγούς της Αρκαδίας, που της έδωσαν και την πρώτη ονομασία, Πελασγία.
Έτσι δημιουργήθηκε το αρχικό ενδιαφέρον, με ερωτήματα που ξεκίνησαν από το γένος των πελασγών και επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα των απαρχών της Ιστορίας των Ελλήνων.
Ασχολήθηκε βιοποριστικά με το επάγγελμα του εμπόρου παλαιών βιβλίων, γεγονός που τον οδήγησε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρεττανία.
Έτσι είχε μοναδική ευκαιρία να προμηθευτεί όλες τις σπάνιες εκδόσεις των αρχαιοελλήνων συγγραφέων. Βρήκε σ’ αυτές απαντήσεις σε αποξεχασμένα ζητήματα της Προϊστορίας.
Έργα του:
Ο ζωγραφιστής Θεόφιλος στην Αγία Μαρίνα Λέσβου, 2004, εκδ.Φοίνικας.
Η προϊστορική Αρκαδία, 2010, εκδ. ΤΑ ΝΕΑ της ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ.
Τα Σκόπια και οι Ιδρυτές τους, 2012, εκδ. ΕΠΙΛΟΓΗ.