Ο Ιωάννης Κονδυλάκης (Άνω Βιάννος 1861 – Αθήνα 1920), διακεκριμένος δημοσιογράφος και λογοτέχνης ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, υπήρξε ένας από τους “πατέρες” του διηγήματος στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Διέπρεψε σε διάφορες μορφές της “μικρής φόρμας”, τη νουβέλα, το διήγημα και το χρονογράφημα, το οποίο ουσιαστικά καθιέρωσε ο ίδιος στον ελληνικό Τύπο της εποχής μέσα από τη στήλη του “Ενώ διέβαινα…”.
Όπως έκανε και ο άλλος κορυφαίος Έλληνας διηγηματογράφος, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Κονδυλάκης επέλεγε επίκαιρα θέματα για τα κείμενά του, για να υπάρχει ενδιαφέρον να διαβάζονται στις εφημερίδες. Αντίθετα όμως με τον μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη, ο επιφανής Βιαννίτης διάλεγε για τα διηγήματα όχι τόσο αφηγήσεις του χωριού, όσο περισσότερο περιστατικά που προέκυπταν μέσα από την αστική ζωή.
Ένα τέτοιο διήγημα είναι και ο “Καλικάντζαρος”, από την πολλή γνωστή και αγαπημένη συλλογή διηγημάτων “Όταν ήμουν δάσκαλος”. Μέσα από την άμεση αφήγηση και τη λεπτή ειρωνεία της γλώσσας του ο Κονδυλάκης μας μεταφέρει σε μια σπαρταριστή σκηνή της Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα με φόντο τη γιορτή των Θεοφανείων!
Ακούστε ολόκληρο το διήγημα σε αφήγηση του Σωτήρη Καρκαλάτου: