Οι συγγραφείς του βιβλίου «Φταίχτης» με την κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη
Οι συγγραφείς του βιβλίου με την κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη

Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου,    όπου παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο “Ελευθερουδάκης” το μυθιστόρημα των συγγραφέων Εύας Μαθιουδάκη και Κωστή Σχιζάκη, “Ο Φταίχτης”.

Τόσο οι δύο συγγραφείς όσο και το σύνολο των συντελεστών κατάφεραν να αναλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε με επιτυχία τον τελευταίο μήνα πανελλαδικά.

Ο “Φταίχτης” έχει καταφέρει στο μικρό διάστημα αυτό να κεντρίσει την περιέργεια του κοινού κι αμέσως μετά την εκτίμηση των αναγνωστών με τον τρόπο που αποδίδει τη δράση τόσο των ηρώων όσο και της εποχής  που διαδραματίζεται η ιστορία του.  Από το 69, τότε δηλαδή που μεταναστεύει εσωτερικά η οικογένεια της βασικής πρωταγωνίστριας του έργου, μέχρι και το τέλος του 81 όπου ολοκληρώνεται η πλοκή του συγκεκριμένου δράματος.

Όντως, στο μυθιστόρημα αυτό αναδεικνύονται η κοινωνική ετερότητα, η αντινομία, η αναζήτηση ταυτότητας, η παθογένεια των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και γενικότερα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης που διαμόρφωσαν το κυρίαρχο πρότυπο του Νεοέλληνα. Θίγεται επίσης η βίαιη οικονομική μεταβολή, η πατριαρχική αντίληψη, η προσπάθεια για την γυναικεία χειραφέτηση καθώς και το φάσμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Κατά την παρουσίαση,που έγινε με μια διαδικασία που ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό, η  ηθοποιός και θεατρολόγος Νικολέτα Δάφνου απέδωσε δραματοποιημένα αποσπάσματα του έργου με την γνωστή θεατρικότητα συνοδευόμενη από τον κιθαρίστα και γιατρό Γιώργο Μαστοράκη που θύμισε κατά τη διάρκεια της βραδιάς χαρακτηριστικές μελωδίες της εποχής των Καλδάρα, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα και φυσικά του Μάνου Χατζηδάκι. Ο Γιάννης Φαρσάρης, καθηγητής της πληροφορικής και συγγραφέας  που ακολούθησε έκανε μια δημιουργική προσέγγιση στο βιβλίο χρησιμοποιώντας παραστατικές διαφάνειες.

Ο Ζαχαρίας Κατσακός στην εισήγησή του είπε ότι ο “Φταίχτης” δεν είναι μόνον ένα μυθιστόρημα που αφορά την επικίνδυνη περίοδο της χώρας, αλλά μία μαρτυρία για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των ανθρώπινων καταστάσεων με διακριτό ψυχαναλυτικό υπόστρωμα. Εμφανής επίσης είναι η κοινωνικά ετερογενής παθογένεια που παροξύνεται από έναν αιχμηρό αφηγηματικό ρεαλισμό ο οποίος επιτρέπει την ανάδειξη εκείνων των στοιχείων που καθόρισαν εν πολλοίς αυτό που η Ελλάδα είναι σήμερα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης  έκανε η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Τασούλα Μαρκομιχελάκη, η οποία αφού πληροφόρησε το κοινό ότι ήταν η πρώτη που διάβασε το χειρόγραφο κατηύθυνε την όλη εκδήλωση παρουσιάζοντας τους συντελεστές που πήραν μέρος αλλά και τους συγγραφείς  μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τις επεμβάσεις των ακροατών που ακολούθησαν.