Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο επιστήμονας που πήρε «το ασιατικό Νόμπελ» επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Tον Δημήτριο Χριστοδούλου, ομότιμο καθηγητή του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), αναγορεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη, αύριο Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στις  12  το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης» του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Ο Δ. Χριστοδούλου είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής μας,  έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα βραβεία στον χώρο του και θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός της σύγχρονης περιόδου. Εχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, που τα τελευταία 70 χρόνια είναι το κέντρο της μαθηματικής πρωτοπορίας. Σήμερα διδάσκει στο πανεπιστήμιο ΕΤΗ της Ζυρίχης.

Ο τιμώμενος

Ο Δηµήτριος Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον και έλαβε το διδακτορικό του το 1971. Στην συνέχεια στράφηκε στα µαθηµατικά και έγινε καθηγητής Μαθηµατικών, πρώτα (1985-1987) στο Πανεπιστήµιο των Συρακουσών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατόπιν (1988-1992) στο Ινστιτούτο Κουράντ του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης, και την περίοδο 1992-2001 στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον, θέση την οποία κατείχε µέχρι την µετάβασή του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης το 2001.

Εκεί διετέλεσε καθηγητής Μαθηµατικών και Φυσικής µέχρι το 2017, και έκτοτε είναι Οµότιµος Καθηγητής.

Έχει τιµηθεί µε το βραβείο ΜακΆρθουρ στα µαθηµατικά και την φυσική (1993), το βραβείο Bocher της Αµερικανικής Μαθηµατικής Εταιρείας (1999), το βραβείο Shaw στην Μαθηµατική Επιστήµη (2011), και το βραβείο Ανρί Πουανκαρέ της Διεθνούς Ένωσης Μαθηµατικής Φυσικής (2021). Είναι µέλος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Τεχνών και Επιστημών, της Εθνικής Ακαδηµίας Επιστημών των ΗΠΑ, και της Academia Europaea.