Το βιβλίο ‘’Νίκος Καζαντζάκης και Νικόλαος Αλικιώτης-τεκμήρια συνεργασίας’’ του Μάρκου Μαρινάκη
Ο κ. Μάρκος Μαρινάκης και το βιβλίο

Το  βιβλίο  ‘’Νίκος Καζαντζάκης και Νικόλαος Αλικιώτης-τεκμήρια συνεργασίας’’ (100+4 Λιθόγραφοι Γεωγραφικοί Χάρτες του 1940 με χειρόγραφες σημειώσεις του Ν. Καζαντζάκη), του Μάρκου Μαρινάκη, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Μ. Καρέλλης του δημοτικού κτηρίου επί της οδού Ανδρόγεω.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Πολιτιστικής Αναπτύξεως Ηρακλείου και το Kέντρο για την Unesco “Κνωσός” Ηρακλείου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο εκδότης και διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας “Μεσόγειος”, κ. Κώστας Γραμματικάκης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος/ιστορικός, κ. Μάρα Παναγιωτάκη.

Η συνεργασία εκδότη-συγγραφέα

Ο Νικόλαος Αλικιώτης διατηρούσε στο Ηράκλειο από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας μεγάλο εκδοτικό οίκο και ήταν φυσικό ο Νίκος Καζαντζάκης όταν μπορούσε συνεργαζόταν με αυτόν για εκδοτικές εργασίες του. Ήταν ο μεγαλύτερος εκδότης καρτ- ποστάλ με κρητικά θέματα στην αυτόνομη τότε Κρήτη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης προμηθευόταν κάρτες από το κατάστημα του Αλικιώτη που διατηρούσε στην πλατεία των Λιονταριών παράλληλα με τις εκδοτικές του εργασίες.

Τις κάρτες αυτές ο Ν. Καζαντζάκης τις έστελνε σε φίλους και γνωστούς του με κείμενα πάντα φιλοσοφικού περιεχομένου που έγραφε στην πίσω όψη της κάρτας.

Επίσης, όταν ο Ν. Καζαντζάκης έδιδε στο Ν. Αλικιώτη δοκίμιά του, για έκδοση, τυπωνόταν μαζί με το όνομά του και η φίρμα του καταστήματος.

Στο προλογικό του σημείωμα, ο κ. Γραμματικάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων «Τι να πει κανείς; Δεν μπορεί παρά μόνο να αναλογιστεί το πραγματικά χαώδες πνεύμα του Καζαντζάκη και να τον φανταστεί σα μοναχικό περιπατητή με μια χουρχούδα και μια βούρια μόνο να περιηγείται τον κόσμο και να τον καταπίνει ολόκληρο με τα μάτια της ψυχής του».

Ο συγγραφέας

Ο Μάρκος Μαρινάκης γεννήθηκε στα Χανιά και διαμένει μόνιμα στο Ηράκλειο. Ο προπάππους του ήταν ο Αναγνώστης Μαρινάκης, προσωπικότητα του Κρητικού Αγώνα. Ο παππούς του, Μάρκος Μαρινάκης (1858-1944), ήταν οπλαρχηγός στο Βαφέ Αποκορώνου στα τέλη των επαναστάσεων κατά των Τούρκων (1897-1808).

Επίσης, ήταν ιδρυτής του συλλόγου «ομόνοια» στο Βαφέ Αποκορώου το 1866, εν μέσω Τουρκοκρατίας. Ο πατέρας του, Εμμανουήλ Μαρινάκης (1907-1993), αποτάχτηκε από τη χωροφυλακή επί Μεταξά, γιατί έλαβε μέρος στο κίνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1935.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δασολογίας της Γεωπονοδασολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει φοιτήσει στη Νομική Σχολή του ίδιου Ιδρύματος. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (δασολόγος).

Είναι ιστορικός ερευνητής, μελετητής της ιστορίας και λαογραφίας της Κρήτης, φιλοτελιστής και συγγραφέας. Επίσης, είναι πραγματογνώμων της Ταχυδρομικής Ιστορίας της Κρήτης, με επίσημο δίπλωμα από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (F.I.R.)

.Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες του σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ιστορικού, λαογραφικού και φιλοτελικού αντικειμένου, πάντα με θέματα που αφορούν την Κρήτη. Έχει βραβευτεί με χρυσά και αργυρά μετάλλια για τα βιβλία του στην Φιλοτελική Φιλολογία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.