Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 9 Μαρτίου 2025
Γιορτάζουν: Αέτιος, Βιβιανός, Ηλιανός, Λυσίμαχος, Ξάνθος, Σεβηριανός, Σμάραγδος, Φιλοκτήμων, Σαράντης, Λωξάνδρα, Ρωξάνη, Ορθοδόξης, Άξιος
18°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Νικολέτα Δάφνου: Ο Έλληνας απολαμβάνει να τα κάνει όλα στα κρυφά
Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης

Μετά τα αλλεπάληλα sold out και την ενθουσιώδη υποδοχή που έλαβε από τον κόσμο, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά, η παράσταση «Άσεμνα Παραμύθια» επιστρέφει για 4 μόνο παραστάσεις, στην «Αποθήκη Τέχνης» (Βιάννου 3, Πλ. Κορνάρου).

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που έκανε την παράσταση ελκυστική στον κόσμο; Μήπως είναι μια διάθεση νοσταλγική, ή/και ενδεχομένως ομφαλοσκοπική, αναρωτιόμαστε.  

Η Νικολέτα Δάφνου, μία εκ των πρωταγωνιστριών της παράστασης επί σκηνής, απαντάει στο Patris.gr: «Καθόλου! Θεωρώ ότι ο κόσμος αγκάλιασε και αγκαλιάζει τα “Άσεμνα Παραμύθια” γιατί αναγνωρίζει μέσα από τις ελευθερόστομες αφηγήσεις μας τους παππούδες στο χωριό, τον γείτονά του, τους συγγενείς του …ή και τον ίδιο του τον εαυτό! Υπάρχει μία απενοχοποίηση εκ μέρους μας: όλα μπορούν να ειπωθούν, κι όλα ειπώνονται με το όνομά τους. Έχει μια ελευθερία όλο αυτό».

Οι δύο πρωταγωνίστριες της παράστασης: Νικολέτα Δάφνου & Ελένη Στρατάκη Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης

Την ρωτήσαμε στη συνέχεια πώς ήρθε σε επαφή με τα συγκεκριμένα κείμενα και ποια ήταν η πρώτη της αντίδραση και σκέψη: «Αυτά τα κείμενα ήρθαν στην κατοχή μου ως δώρο! Το βιβλίο αυτό μου το έφερε η αγαπημένη φίλη και συνεργάτις Μαρία Περδικάκη. Το αγάπησα με την πρώτη ματιά, καθώς πιστεύω ότι η λαογραφική παράδοση είναι πλούσιο υλικό και για το θέατρο. Το πρότεινα με τη σειρά μου σε αγαπημένους συνεργάτες και έτσι δημιουργήθηκε κάτι σπιρτόζικο, πιπεράτο και γεμάτο ζωή και κέφι!».

Έχοντας δει και την παράσταση τις προηγούμενες ημέρες, είχα κι άλλες απορίες, όπως για παράδειγμα τι μπορούμε να διδαχθούμε για την σεξουαλικότητα από την λαϊκή παράδοση. Η Νικολέτα Δάφνου απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα ότι δεν υπάρχει τίποτα πρόστυχο και τίποτα που να αποτελεί ταμπού, εφόσον φυσικά υπάρχει συναίνεση: το γυμνό σώμα είναι υπέροχο, η συνουσία είναι απελευθερωτική, οι ανθρώπινες σχέσεις – ακόμη και στην απιστία και την πονηριά τους – έχουν άπειρο γέλιο και χιούμορ! Δεύτερον, ότι η λαϊκή παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος: μπορεί να αφορά και τον έφηβο του 2025, και τη γιαγιά του, και εσένα κι εμένα. Αρκεί να δοθεί το υλικό με έναν τρόπο σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα με απόλυτο σεβασμό στη μακρά πορεία των προφορικών αφηγήσεων».

Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης

Χιούμορ λαϊκών παραμυθιών vs χιούμορ της σημερινής εποχής

«Το χιούμορ των λαϊκών αφηγήσεων έχει απενοχοποίηση χωρίς προστυχιά, σπιρτόζικες καταστάσεις χωρίς “φτήνια”, γυμνό χωρίς ευτελισμό, σάτιρα χωρίς μίσανδρα ή μισογυνίστικα σχόλια, απόλαυση χωρίς ενοχή. Είναι ένα κράμα μαγικό!» λέει η Νικολέτα.

Και τελικά Νικολέτα, είναι η βωμολοχία μια «ένοχη απόλαυση» στην εποχή που ζούμε;

«Φυσικά. Ο Έλληνας έχει πολλές ενοχές, ίσως και λόγω Ορθοδοξίας. Απολαμβάνει να τα κάνει όλα στα κρυφά: από παράνομες σχέσεις μέχρι βωμολοχίες, φετίχ, κουτσομπολιά… Όλα συμβαίνουν, όλα υπάρχουν. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν το προσωπείο του καθωσπρεπισμού: επιτρέπεται να τα νιώθω, ή να τα κάνω στα κρυφά, αλλά μπροστά στον κόσμο θα το παίξω “ο καλός οικογενειάρχης”, “η πίστη γυναίκα”, κλπ. Γι’ αυτό αγαπώ το θέατρο: εκεί, τα ψέματα περιορίζονται επί σκηνής!».

Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης

Συντελεστές:

Κείμενο: Δημήτρης Προύσαλης (συλλογή: «Άσεμνα, σεξουαλικά λαϊκά παραμύθια», εκδ. Απόπειρα)

Σκηνοθεσία / ερμηνεία: Νικολέτα Δάφνου, Ελένη Στρατάκη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική επιμέλεια: Νικολέτα Δάφνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Χανιωτάκη 

Σχεδίαση αφίσας: Λίλα Δάφνου

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Παραγωγή: Ελένη Στρατάκη 

Πληροφορίες Παράστασης:

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Σάββατο 15 Mαρτίου 2025

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Ώρα έναρξης: 21.00 *

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος: 15€, 12€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ), 10€ (Ατέλεια Σ.Ε.Η., Π.Ε.ΣΥ.Θ.)

Τηλ. κρατήσεων: 6947815781

Αποθήκη Τέχνης (Βιάννου 3, πλ. Κορνάρου)