ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
“Κλειστόν” σε μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους
Κλειστά παρέμειναν χθες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε Κρήτη και Αττική μετά την εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ),«απαιτώντας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «να σταματήσουν τα ψέματα και η σκόπιμη αναβλητικότητα στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτό».
Τουρίστες που επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσό βρέθηκαν μπροστά από κλειστές πόρτες, ενώ όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στην Αττική αλλά και την Κρήτη παρέμειναν κλειστοί.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φυλάξεως Αρχαιοτήτων τονίζει για την κινητοποίηση:
‘’Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΥΠΠΟ με τη συμμετοχή και τη στήριξη της ΠΕΥΦΑ.
Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης και του νομού Αττικής, παρέμειναν κλειστά και οι εργαζόμενοι σε αυτά έστειλαν το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι αναμένουν άμεσα λύσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα της ΠΟΕΥΠΠΟ και της ΠΕΥΦΑ.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των εργαζομένων σε αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο.
Τα αιτήματά μας είναι:
- Να μην απολυθούν οι 5 αρχαιοφύλακες και οι 15 εργατοτεχνίτες.
- Να αποσυρθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ποσοστά επί των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
- Η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΑΠΑ υπό δημόσιο έλεγχο.
- Η Συνέχιση της καταβολής των εξαιρέσιμων από το ΤΑΠΑ.
- Να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο ΥΠΠΟΑ”.
Τη διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου αναφορικά με την απόλυση των 200 συμβασιούχων εργαζόμενων του Ταμείου.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, η απόλυσή τους είναι παράνομη, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της λειτουργίας του Ταμείου και παρότι οι ανάγκες της λειτουργίας του είναι δεδομένες, το υπουργείο απέφυγε να συντάξει νέα προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού (παρότι είναι γνωστό ότι θα γίνει εντός του προσεχούς διαστήματος), προκειμένου να καταδείξει ότι δεν υπάρχει οργανική ανάγκη και έτσι να καλύψει υπέρ του τις όποιες ένδικες αξιώσεις των απολυθέντων.
FedHATTA
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA.
H Oμοσπονδία κάνει λόγο για “συμπληγάδες απεργιακών κινητοποιήσεων” που πλήττουν τον τουρισμό και καλεί τους εργαζομένους και το Υπουργείο Πολιτισμού να βρουν τρόπους επίλυσης των εργασιακών ζητημάτων που δεν θα επηρεάζουν τους επισκέπτες της χώρας και την τουριστική δραστηριότητα, η οποία, όπως αναφέρει η FedHATTA, διανύει έναν από τους καλύτερους Φεβρουάριους των τελευταίων χρόνων και προετοιμάζεται για χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό’’.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: ‘’Καλούμε, έστω και τελευταία στιγμή, την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους εργαζομένους καθώς και τους τελευταίους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο, με ισχυρή συνεισφορά στην ελληνική οικονομία”.