Αφιερωμένο στις χιλιάδες ψυχές αμάχων που θυσιάζονται στη Μεσόγειο είναι το  έργο του Μανώλη Χαρκούτση με τίτλο ‘No more war’

Αφιερωμένο στις χιλιάδες ψυχές αμάχων που θυσιάζονται στη Μεσόγειο, στο βωμό των συμφερόντων τα οποία προκαλούν τους πολέμους στις γειτονικές χώρες είναι το  έργο του Μανώλη Χαρκούτση με τίτλο ‘No more war’ (Όχι άλλος πόλεμος) που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού «Αθέατη πόλη» του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου. Το έργο τοποθετήθηκε χθες στην πύλη Αγ. Ανδρέα.

Ως κοινωνία και ως άνθρωποι, ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη φρίκη. Έχουμε χρέος να δούμε το μεγάλο, πανανθρώπινο ζήτημα στη ρίζα του :  “Όχι άλλος πόλεμος! («No more war !»)” είναι ο τίτλος του έργου και επιδιώκουμε το μήνυμα να φτάσει μακριά !

«Όχι άλλος πόλεμος», λέει ο Μανώλης Χαρκούτσης μέσα από το έργο του που τοποθετήθηκε στην πύλη του Αγίου Ανδρέα
«Όχι άλλος πόλεμος», λέει ο Μανώλης Χαρκούτσης μέσα από το έργο του που τοποθετήθηκε στην πύλη του Αγίου Ανδρέα

Στην εποχή μας το μήνυμα φαντάζει ρομαντικό, κάτι σαν όνειρο, όμως το φως, ο στόχος, είναι που μας δείχνει το δρόμο… Κι ελπίζουμε να τον διανύσουμε όσο πιο μακριά γίνεται.

Επιδιώκουμε την αδειοδότηση, ώστε το γλυπτό να βυθιστεί σε ένα από τα σημεία του παραλιακού μετώπου Ηρακλείου ως μνημείο, για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, που χάνονται στο βυθό, στην προσπάθεια τους, τι ειρωνεία,  να επιβιώσουν από τους πολέμους.

Σε δεύτερο πλάνο, η παρουσίαση του έργου, αποτελεί και μία πρόταση να βάλουμε περισσότερη τέχνη στη ζωή μας, στα δημόσια έργα, στον δημόσιο χώρο. Πόσο πιο όμορφες θα γίνουν οι παραλίες μας, αν τοποθετηθούν κάποια γλυπτά σε επιλεγμένα σημεία και πάντα μετά από αδειοδότηση!

Γλυπτά με αναφορές στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος  από τη ρύπανση, κυρίως το πλαστικό, που έχει διεισδύσει στην τροφική αλυσίδα καθώς αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς αλλά και στη Μεσόγειο.

Έργα τέχνης είναι δυνατόν να βυθιστούν και πιο βαθιά, στα καταδυτικά πάρκα που τώρα προετοιμάζονται στην Κρήτη, τα οποία μπορεί και να μην είναι μόνο σημεία κατάδυσης, αλλά και χώροι τέχνης.

Επίσης, χώροι ανάπτυξης των πληθυσμών που ζουν στις θάλασσές μας, καθώς τα έργα τέχνης, με τα κατάλληλα υλικά, θα αποτελούν και τα σημεία όπου οι πληθυσμοί θα βρίσκουν τις φωλιές τους.

«Η Μεσόγειος κάποτε πρέπει να βρει τη γαλήνη της», τονίζουν οι διοργανωτές.