Μια ξεχωριστή προσωπικότητα στηρίζει το σημαντικό έργο του Συλλόγου “Αγάπη” και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται με τη φροντίδα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της ξενοδοχειακής αλυσίδας της Grecotel, τη Δευτέρα 17 Σεπτεβρίου, στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για την κα Δήμητρα Κοκκέβη – Φωτίου, τη μοναδική παγκοσμίως κωφή αρχαιολόγο που ξεναγεί στην ελληνική, διεθνή και αμερικανική νοηματική γλώσσα. Το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Το Μάτι Ακούει”, το οποίο σχεδίασε το 1998, έχει μυήσει εκατοντάδες κωφά παιδιά στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Προσφορά 25 χρόνων
Η κα Κοκκέβη – Φωτίου θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο ως επίσημη καλεσμένη του Συλλόγου “Αγάπη” που ακολουθώντας μια παράδοση 25 χρόνων οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία του Συλλόγου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους με την ευγενική συμμετοχή του ομίλου των Βρακοφόρων της Κρήτης, των Ψαραντώνη, Νίκης Ξυλούρη, Νεκτάριου Κοντογιάννη και Γιάννη Παπατζάνη.
Το παιδικό πρόγραμμα αρχίζει στις 5 και το πρόγραμμα των ενηλίκων στις 8.30 ενώ η τιμή εισόδου είναι 3 ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν στον Σύλλογο “Αγάπη”.
Η επίσημη προσκεκλημένη
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην “Καθημερινή” και την Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, η κωφή αρχαιολόγος κα Κοκκέβη – Φωτίου, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το πρώτο μου οικογενειακό ταξίδι στην Ιταλία ήταν όταν ήμουν 12 χρονών.
Στους αρχαιολογικούς χώρους που επισκεπτόμασταν, η μητέρα μου μετέφραζε με πολλή υπομονή αυτά που έλεγε ο ξεναγός κι εγώ διάβαζα τα χείλη της. Υπήρξε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σε ένα από τα μνημεία που επισκεφτήκαμε στη Ρώμη που μου τράβηξε την προσοχή.
Όταν ρώτησα τη μητέρα μου τι ακριβώς ήταν, εκείνη δεν γνώριζε. Για την ακρίβεια, ούτε ο ίδιος ο ξεναγός δεν ήξερε να μας πει. «Και ποιος ξέρει;» επέμεινα εγώ. «Οι αρχαιολόγοι», μου απάντησε η μητέρα μου και από εκείνη τη στιγμή η λέξη εντυπώθηκε στο μυαλό μου. Τα επόμενα χρόνια ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ενθουσιαζόμουν με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ αντίστοιχα δυνάμωνε η επιθυμία μου να γίνω αρχαιολόγος.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινα δεκτή ως μόνιμη υπάλληλος-αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου έπειτα από 35 χρόνια εργασίας έφτασα τον βαθμό κλίμακος Α’. Η ιδέα να ασχοληθώ με τις ξεναγήσεις γεννήθηκε καθώς παρακολουθούσα τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονταν για τους ακούοντες.
Ενισχύθηκε όμως από την επιθυμία μου να έχουν την ευκαιρία να νιώσουν και οι άλλοι κωφοί τον ενθουσιασμό που είχα αναπτύξει για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσω τις ξεναγήσεις κωφών, τις οποίες και συνεχίζω –σε εθελοντική πάντα βάση– ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή μου, το 2011.
Αντλώ μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι βοηθώ τους κωφούς να ανακαλύψουν τα ήθη και τα έθιμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού”.