Τα ντοκιμαντέ ρ των δημοσιογράφων- ερευνητών Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά-Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής» και το «Το Αμάρι στις φλόγες» θα προβληθούν σήμερα στο Σπήλι στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση του καλοκαιριού και ο δήμος επιδιώκει μέσα από αυτή, να αφυπνίσει συνειδήσεις του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων γενεών, πάνω στην ιστορική μνήμη που για δεκαετίες έμενε κρυμμένη στα… αζήτητα.
Είναι ένα φαινόμενο των καιρών, περισσότερο επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, και σε μια περίοδο που οι Γερμανοί επιδιώκουν να κυριαρχήσουν ξανά στην ευρωπαϊκή ήπειρο… Πέραν, από τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων αναμένεται να συρρεύσουν στις προβολές και οι εκατοντάδες απόδημοι που αυτή την περίοδο βρίσκονται στους τόπους καταγωγής τους αλλά και ξένοι επισκέπτες που παραθερίζουν και ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν άγνωστες πτυχές της γερμανικής κυριαρχίας στο νησί.
Για το λόγο αυτό και τα δυο φιλμ θα προβληθούν υποτιτλισμένα στην αγγλική γλώσσα. Τα ντοκιμαντέρ, έρευνας, σεναρίου και παραγωγής των δημοσιογράφων Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη και σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, είναι γνωστό, αναφέρονται: Το πρώτο, στο τραγικό τέλος δώδεκα γυναικών και ενός ηλικιωμένου που πέταξαν ζωντανούς στη φωτιά και κάηκαν στην ορεινή Καλή Συκιά, στις 6 Οκτωβρίου 1943, και το δεύτερο στα ολοκαυτώματα και στις εκτελέσεις εκατόν εξήντα τεσσάρων ανυπεράσπιστων και αθώων κατοίκων στα οκτώ χωριά του «Κέντρους”, στις 22 Αυγούστου 1944, ένα στην Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου και εφτά στο δήμο Αμαρίου(Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι και Γερακάρι).
Στο μεταξύ η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμπιάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και αναφερόμενη στην εγκατάσταση των πέτρινων επιγραφών σε εννιά σπίτια του χωριού που συντελέστηκαν οι πυρπολήσεις των γυναικών είπε ότι «το κερί της θυσίας δεν πρέπει να σβήσει». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της σημείωσε ότι η ανάδειξη των μαύρων σελίδων της τοπικής ιστορίας ενισχύει τις προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και επισήμανε: «Δεν είναι μόνο τα θύματα. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Είναι και οι υλικές ζημιές, το κατοχικό δάνειο αλλά και η κλοπή πολιτιστικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων…».
Προβολών συνέχεια… Μετά τη διπλή προβολή στο Σπήλι, «Το Αμάρι στις φλόγες» θα συνεχίσει το… ταξίδι του όλο τον Αύγουστο σε χωριά του νομού Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των παραγωγών, αύριο Σάββατο 12 Αυγούστου στις 8.30΄το βράδυ θα παρουσιαστεί στην πλατεία του Άη Γιάννη Αμαρίου σε εκδήλωση που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Αη-Γιαννιωτών «Ο Κυμηνάρης» και την Κυριακή 13 του Αυγούστου την ίδια ώρα στην πλατεία της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός σύλλογος Κρύας Βρύσης «Οι 35 Εθνομάρτυρες».
Στις 23 Αυγούστου το βράδυ θα γίνει νέα παρουσίαση στην πλατεία της Βισταγής… Το Σάββατο 19 Αυγούστου στην πλατεία Νυμφασίας, σε μεγάλη παναρκαδική συγκέντρωση κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των γεγονότων της Καλής Συκιάς.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα τιμήσει τους δημιουργούς
Στην εκδήλωση του Σπηλίου ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει δώσει επίσημο χαρακτήρα και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πέρα από τους εκπροσώπους των Αρχών της Κρήτης, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, μελετητές, ερευνητές, δημοσιογράφοι κ.α., ενώ αποδίδοντας αναγνώριση στο έργο τους θα τιμηθούν από τη δημοτική αρχή οι συντελεστές των ντοκιμαντέρ Μανόλης Παντινάκης, Γιάννης Κανελλάκης και Τάσος Μπιρσίμ…
«Χρωστούμε και στους δημοσιογράφους Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη, ανάφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που είχε την πρωτοβουλί α, «που ξέθαψαν από τις στάχτες της λήθης ορισμένες από τις βαρβαρότητες που διέπραξαν σε περιοχές του δήμου μας και έχουν τεράστια απήχηση. Ταυτιζόμαστε με τη θέση τους ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν δεν πρέπει να μένουν… μεταξύ μας, αλλά να γίνονται γνωστά παγκοσμίως.
Γι’ αυτό και διοργανώνουμε σε μια μεγάλη εκδήλωση, που κατά τις τελευταίες ενδείξεις, θα είναι εντυπωσιακή σε συμμετοχή, τις προβολές των δύο ντοκιμαντέρ…» «Ελπίζουμε», κατάληξε, «οι νέες ηλικίες να λάβουν τα μηνύματα και τα γεγονότα και να φτάσουν παντού, επειδή τις περισσότερες φορές όταν η ιστορία δεν μας διδάσκει, μοιραία, θα τη βρούμε και πάλι μπροστά μας…».