Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ
Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ

Κατά τα έτη 2009 με 2016 διηύθυνε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του

Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ρέθυμνο Κρήτης

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Χρήστο Χατζηιωσήφ, οργανώνουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ  σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Ινστιτούτου, Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου “Το πνεύμα, Πρωτοξάδελφος του   Γιακωβινισμού… Κείμενα αφιερωμένα στον Χρήστο Χατζηιωσήφ”.

Θα μιλήσουν:

Ελευθερία Ζέη, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης & διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας

και οι επιμελήτριες/επιμελητές του τόμου

Άννα Μαχαιρά, Στρατής Μπουρνάζος, Λήδα Παπαστεφανάκη.

Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τα έτη 2009 με 2016 διεύθυνε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ρέθυμνο Κρήτης. Οι έρευνές του εστιάζουν πάνω σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, στην ιστορία της ιστοριογραφίας και στην ιστορία της τεχνολογίας. Είναι ο γενικός επιμελητής του συλλογικού έργου «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα» στις Εκδόσεις Βιβλιόραμα και διευθύνει τη σειρά «Ιστορία και Κοινωνία» στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

ΠΕΚ-ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΤΕ Μια βραδιά αφιερωμένη στον καθηγητή Χρήστο Χατζηιωσήφ
Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος ARCHERS που εκτελείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και επιστημονικός υπεύθυνος του υποέργου που αφορά τη μελέτη των κοινωνικών προϋποθέσεων της τεχνολογικής καινοτομίας. Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του είναι «Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, η Γερμανία και η Επιστροφή των Εθνικισμών», Εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2017.

Γεννήθηκε το 1947 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών  το 1965.

Από το 1973 έως το 1975 υπήρξε επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Alfred-Weber Institut), δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ε.Η.Ε.S.S. στην E.N.S στο Παρίσι καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Το 1981 έλαβε το δίπλωμα διδάκτορα Ιστορίας από την Ecole Pratique des Hautes Etudes – Paris IV με θέμα της διατριβής, «H ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου (19ος αι.)».

Από το 1983 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να εκτείνονται στα πεδία της Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας του μεσογειακού και ελλαδικού χώρου (18ος-19ος αι.), της Ελληνικής Ναυτιλίας και του Εμπορίου, της Ιστορίας της Βιομηχανίας και των Πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο μεσοπόλεμο, την περίοδο της Κατοχής και την μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με αυτοτελείς δημοσιεύσεις.