Η όπερα Malcabina

Τα δρομολόγια εξωστρέφειας ξεκινούν με την όπερα Malcabina

Άλμα στο μέλλον, με σύμμαχο την εξωστρέφεια και στόχο να επικοινωνήσει τον πολιτισμό σε όλη την Κρήτη, επιχειρεί το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, που φέρνει για πρώτη φορά στο νησί την όπερα Malcabina.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχείρημα μέσα από το οποίο το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου θα ταξιδέψει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει σε ολόκληρη την Κρήτη, διαχέοντας τη  σπουδαία δραστηριότητά του σε κάθε γωνιά της ενδοχώρας ώστε να μπορεί και ο πιο απομακρυσμένος πολίτης να έρθει σε επαφή και να παρακολουθήσει εκδηλώσεις που παρουσιάζονται στο Ηράκλειο.

Η όπερα Malcabina  είναι ουσιαστικά ένας κινητός χώρος εκδηλώσεων, που μπορεί να μετακινείται από τη μια πλευρά του νησιού στην άλλη. Πρόκειται για ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φορτηγό το οποίο  μπορεί να μετατρέπεται σε σκηνή που ανοίγει διάπλατα και ο κόσμος να παρακολουθεί την κάθε εκδήλωση που παρουσιάζεται.

Το φορτηγό έχει ενσωματωμένους ειδικούς φωτισμούς, ηχητικές εγκαταστάσεις που του προσφέρουν την ευελιξία να  μπορεί να παρουσιάσει μια όπερα, μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση ένα οποιοδήποτε δρώμενο, σχετίζεται με την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.

Το παρουσιαζόμενο έργο θα έχει διάρκεια 60-70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα, κάτι που επιτρέπει στην καλλιτεχνική ομάδα να πραγματοποιεί περισσότερες από μια παραστάσεις και μάλιστα σε διαφορετικούς τόπους. Η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από δέκα έως είκοσι δύο άτομα ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παραγωγής.  Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά του φορτηγού και του αναγκαίου εξοπλισμού μέρος της δαπάνης του οποίου θα καλυφθεί από χορηγίες ιδιωτών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχείρημα το οποίο αναμένεται να δώσει μια πολύ μεγάλη δυναμική στο Πολιτιστικό το οποίο έρχεται να αποδείξει τη λειτουργική σχέση του και το ρόλο που μπορεί να επιτελέσει σε όλο το νησί σα σπουδαία δομή πολιτισμού.

Όπως η ίδια εξηγεί, ουσιαστικά μιλάμε για μια κινητή μονάδα πολιτισμού που θα μπορεί να πηγαίνει σε κάθε γωνιά της Κρήτης ή όπου αλλού είναι προγραμματισμός της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

«Όταν ο μαέστρος πριν από οκτώ μήνες με έκανε κοινωνό αυτής της σκέψης του, ειλικρινά χάρηκα πάρα πολύ, γιατί  ο τρόπος που μου περιέγραψε την κινητή μονάδα Πολιτισμού, αυτόματα έκανα τον παραλληλισμό μιάς άλλης προσπάθειας που είχα διαμορφώσει ως νομάρχης και αφορά στις κινητές μονάδες που συγκροτήθηκαν στον κρίσιμο τομέα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά  στη μαστογραφία και την οδοντιατρική περίθαλψη».

Μάλιστα, όπως τονίζει, οι κινητές αυτές μονάδες  έφτασαν στην τελευταία γωνιά όχι μόνο του νομού Ηρακλείου αλλά ολόκληρης της Κρήτης και συνέβαλε στην πρόληψη για χιλιάδες γυναίκες.