«Η γυναίκα που τόλμησε», το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη  

«Η γυναίκα που τόλμησε», το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη    θα παρουσιαστεί  σήμερα Δευτέρα   στις 8 το βράδυ,στην αίθουσα SUMPOSIUΜ 2, Μέγαρο ΝΤΟΡΕ (5ος όροφος).

Ομιλητές  θα είναι ο φιλόλογος Ζαχαρίας Καραταράκης  και η Υπ. Δρ. Κατερίνα Ζωγραφιστού. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Ρένα Παπαδάκη. Προσκεκλημένος ο Λουδοβίκος των Ανωγείων που θα καλύψει μουσικά την παρουσίαση. Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση οργανώνουν το βιβλιοπωλείο Φωτόδενδρο και οι  εκδόσεις Ηρόδοτος.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγεται το νήμα της ζωής της τελευταίας φιλοσόφου της ύστερης αρχαιότητας και πρώτης γυναίκας που κατείχε έδρα σε πανεπιστήμιο.

Η Υπατία η Αλεξανδρινή (370-415) είχε μυηθεί στη φιλοσοφία και την ορθολογική σκέψη από τον πατέρα της Θέωνα, που της είχε ανοίξει από πολύ νωρίς τους δρόμους της έρευνας και της ελευθερίας της σκέψης.

Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες έπρεπε να σωπαίνουν, εκείνη έκανε τον λόγο, εργαλείο της δουλειάς της.

Πέντε αιώνες μετά την εποχή της Κλεοπάτρας, η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, είχε ξαναβρεί την βασίλισσά της, όχι στις υλικές ηδονές, αλλά στο χώρο των πνευματικών απολαύσεων!

«Η Υπατία άνοιξε τα μάτια της, όλοι ήταν εκεί εκτός από τον Τελεσφόρο. Ανασηκώθηκε. Ένας μαθητής της πήγε και κάθισε δίπλα της.

Μέχρι τώρα μας έχεις μιλήσει για την έννοια του καλού• το κακό υπάρχει στο σύμπαν;» τη ρώτησε επαναφέροντάς τη στην πραγματικότητα.

Τον κοίταξε προβληματισμένη και του απάντησε μετά από μια μικρή σιωπή.

Το κακό κρύβεται πολλές φορές μέσα στο χρώμα του καλού! Με άλλα λόγια, το κακό βρίσκεται μέσα στο φαινομενικά καλό. Και όπως λέει και ο Πλάτωνας, το να θέλει κανείς να σπάσει και να διαλύσει την ενότητα αυτού που είναι αρμονικά δεμένο και είναι ωραίο, αυτό είναι το έργο του κακού!» (απόσπασμα σ. 145).

Ο συγγραφέας

Ο Ηρακλειώτης Μπάμπης Πλαϊτάκης έχει κάνει σπουδές στο Παρίσι και έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση εκτός από την συγγραφή.

Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και τιμητικές εκδηλώσεις. Έχει δώσει, επίσης διαλέξεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Κίνα.

Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα «Πατέρα Γκρέκο» κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας «Σικελιανά» και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες. Το δεύτερο μυθιστόρημά του «Αλκιβιάδης», η Ελλάδα δεν θα άντεχε…. κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος και στην Γαλλία από τις εκδόσεις L’ Harmattan.