Μία μέρα μετά το “πράσινο φως” που άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα γυρίσματα της σειράς του BBC, έγινε γνωστό ότι δόθηκε ακόμη μία άδεια για κινεζική παραγωγή. Υπό κατάρτιση βρίσκεται σχέδιο απλοποίησης της αδειοδότησης για κινηματογράφηση σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σύντομα ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση.
Μετά τα γυρίσματα της σειράς του BBC «Η Μικρή τυμπανίστρια» ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου θα χρησιμοποιηθεί και για την κινηματογράφηση της κινεζικής σειράς «My Poseidon» για το κανάλι Mango TV, το μεγαλύτερο κανάλι της Κίνας μετά το κρατικό CCTV. Το «πράσινο φως» για δεύτερη φορά έδωσε κατά πλειοψηφία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ1, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για την κατάθεση προτάσεων από τους παραγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
«Οι παραγωγοί δεν θέλουν μόνο χρήματα, αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ότι οι παραγωγές θα γίνονται στην ώρα τους, βέβαια με απόλυτη προστασία των μνημείων και με την πρόνοια να μην προσβάλλονται αυτοί οι χώροι» σημείωσε.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Σύμφωνα με το σχέδιο, μελετάται η καταβολή ενός παράβολου το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια, την εποχή και το είδος γυρισμάτων.
Εξετάζονται επίσης ρυθμίσεις που θα δίνουν εκτός από οικονομικό κίνητρο και φορολογικές ελαφρύνσεις στους παραγωγούς.
«Όποιος χρησιμοποιεί εμβληματικά μνημεία πρέπει να πληρώνει. Ας πληρώνει και παραπάνω από άλλες χώρες, δεν πρέπει να γίνουμε μια φθηνή χώρα παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου. Όμως πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με το θέμα της ακρίβειας και της συνέπειας» είπε γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ήδη 75 εκατ. ευρώ βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών, ενώ σε δεύτερο στάδιο έχουν προϋπολογιστεί άλλα 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη οπτικοακουστικών έργων. Μια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να ωφελήσει περισσότερους από 150 επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με τον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ πολλαπλά είναι τα οφέλη για την αύξηση του τουρισμού από την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.