Περίσσεψε η συγκίνηση στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία από τις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Δήμου Βιάννου στην Αττική «ο Διαβάτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου τού “Διαβάτη” Γιώργου Διακάκη, την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του να βρίσκεται μαζί με τους βετεράνους της Αντίστασης και το βιαννίτικο στοιχείο της Αθήνας σ’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Δόση (“παρών” και ο αντιπρόεδρος Κ. Κωνής), στην οποία αναδείχθηκαν οι διαχρονικοί δεσμοί Ηπειρωτών και Κρητικών, μέσα από σκληρούς αγώνες για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Στην εκδήλωση απέστειλε μήνυμα και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης.
Στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι παρεμβάσεις του συμβόλου της Εθνικής μας Αντίστασης και επίτιμου δημότη Βιάννου Μανώλη Γλέζου, του αντιστασιακού, πρώην βουλευτή, Βασίλη Μπρακατσούλα και του προέδρου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Χρήστου Τσιντζιλώνη.
Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των σπουδαίων αυτών αντιστασιακών ήταν η κεφαλαιώδης συμβολή της Αντίστασης στην απελευθέρωση της Ελλάδας, της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό ζυγό και η σημασία του σύγχρονου αγώνα για δικαιοσύνη κι αποζημίωση, που ενώνει τις γενιές της Αντίστασης με τις νεότερες γενιές αλλά και αποτελεί γέφυρα δημοκρατικής, αντιφασιστικής πάλης μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού λαού. Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε, ιδίως, τη σημασία ανάδειξης της καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός δρ. Γιάννης Σκαλιδάκης (διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) παρουσίασε το χρονικό του Ολοκαυτώματος της Βιάννου μέσα από επίσημα γερμανικά έγγραφα αναδεικνύοντας παράλληλα το γεγονός ότι, πέραν των Μπρόγιερ και Μίλλερ, δεν υπήρξε τιμωρία για τους άλλους εγκληματίες πολέμου, που συμμετείχαν στην οργάνωση και υλοποίηση του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας. Αντίθετα, κάποιοι απ’ αυτούς επιβραβεύθηκαν καταλαμβάνο-ντας υψηλές κρατικές θέσεις στη μεταπολεμική Ο.Δ. της Γερμανίας.
Στη συνέχεια, ο δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, αντιπρόεδρος του “Διαβάτη” και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις χαλκευμένες εκθέσεις των Ναζί για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου με σκοπό τη συγκάλυψη κι ελάφρυνση των εγκλημάτων τους. Ανέδειξε δε το γεγονός ότι ο λαός της Βιάννου πρωτοστάτησε στην Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και στη θυσία και σήμερα αγωνίζεται, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό και Γερμανούς δημοκράτες, για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του ύμνου της Βιάννου και άλλων τραγουδιών από τη μικτή χορωδία «Μελωδοί» του πολιτιστικού συλλόγου «Προφήτης Ηλίας Γλυφάδας» υπό την διεύθυνση του Σωτήρη Δογάνη. Σημαντική ήταν η παρουσία του κρητικού συγκροτήματος των Θανάση Ραπτάκη, Ανδρέα Αλεξάκη και Μάρκου Ζαχαράκη, ενώ χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα η απόδοση του βουβού Πεντοζάλη του πένθους από το χορευτικό συγκρότημα «Παραδοσιακά Μονοπάτια» του Γιώργου Κανιαδάκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο “Διαβάτης” βράβευσε τον αντιστασιακό και πρώην βουλευτή Βασίλη Μπρακατσούλα για τη συνολική προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Την αναμνηστική πλακέτα επέδωσε ο Μανώλης Γλέζος (ως επίτιμος δημότης Βιάννου), ο οποίος εξήρε το ήθος και την αγωνιστική συνέπεια του βραβευθέντα. Βραβεύθηκαν επίσης ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, διότι με τη συνεργασία τους κατέστη δυνατή η προβολή βίντεο για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ της Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2016 & 2017 (τις αναμνηστικές πλακέτες επέδωσε στους βραβευθέντες ο δήμαρχος Βιάννου).