Το αδιαχώρητο έγινε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» με υπότιτλο «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» του Μίμη Τσακωνιάτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αρμός”. Η επίσημη παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στην «Αίθουσα Λόγου» της «Στοάς του Βιβλίου».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» η οποία είχε γυριστεί για την ΕΡΤ το 1981 κι ήταν αφιερωμένη στον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Εμφανώς συγκινημένος και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης (ο οποίος την παρακολούθησε από επιλογή του, όρθιος στην άκρη της μιας από τις δύο αίθουσες) πήρε στη συνέχεια τη θέση του στο πάνελ των ομιλητών, δίπλα στον συγγραφέα του βιβλίου Μίμη Τσακωνιάτη, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Ιωνία κ. Μίμη Μπελλέ και την καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Κοσμίδου.
Επιθυμία του ήταν να κάνει μόνον μια μικρή εισαγωγή αφήνοντας στους υπόλοιπους τον χρόνο να μιλήσουν. «Οι καλλιτέχνες δεν είναι αυτόφωτοι δημιουργοί είπε ο Γιάννης Σμαραγδής. Είναι διάμεσοι ενός ανώτερου φωτός. Είναι μεγάλη μου τιμή που ο στοχαστής Μίμης Τσακωνιάτης έχει ασχοληθεί με τα έργα που ως διάμεσος «μεσολάβησα» για την δημιουργία τους και τον ευχαριστώ βαθύτατα γι’ αυτό».
Ο ιδιαίτερα σεμνός συγγραφέας Μίμης Τσακωνιάτης ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τον τρόπο που πρωτοσυνάντησε στον Γιάννη Σμαραγδή τονίζοντας «πως μετά από την πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους – μέθεξη, όπως την χαρακτήρισε – έφυγε με τη σκέψη πως είχε συναντήσει έναν πνευματικό συγγενή πρώτου βαθμού, έναν αληθινό αδελφό».
«Η μελέτη- προεργασία για την ταινία «καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε», στο βιβλίο που θα διαβάσετε, μου πήρε 7 μήνες και γράφτηκε μια κι έξω ως μια πνοή. Η εμπειρία ήταν μοναδική σε αντίθεση με ό,τι έχω γράψει ώς τώρα. Εδώ υπήρχε καθόλη τη συγγραφή και πολλή συγκίνηση. Με άλλα λόγια εκτός από το ανώτερο διανοητικό μου κέντρο είχε ανοίξει και το αντίστοιχο συναισθηματικό”.
Στην ομιλία της η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Χρυσούλα Κοσμίδου συνεχάρει τις εκδόσεις “Αρμός” για την έκδοση του βιβλίου-σταθμό, όπως το χαρακτήρισε, αφού αναφέρεται στη ματιά του Γιάννη Σμαραγδή στον κινηματογράφο, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον κόσμο, στη ζωή. Συνεχάρη στη συνέχεια και τον συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη που «κατάφερε να ξεφύγει από το σκοτάδι που προωθούν περίεργες δημοσιεύσεις κατασκευασμένες από άτομα τα οποία θεωρώ ότι δεν νομιμοποιούνται να αποκαλούνται κριτικοί κινηματογράφουχωρίς κανένα είδος αυτοκριτικής και φυσικά αυτογνωσίας».
Ιδιαίτερα συγκινημένος και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου “Ιωνία” κ. Μπελλές, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σμαραγδή «θεόθεν ευπατρίδη». «Ο Σμαραγδής είναι από την ουσία των ονείρων, από τον πηλό των αστεριών, μια προπαντός από τον πηλό της πατρίδας, χωρίς όμως να είναι σωβινιστής με ό,τι αυτό σημαίνει φανατικά. Τον τιμούμε γιατί επέλεξε συνειδητά και βιωματικά, με το όπλο της τέχνης παρά πόδας να φυλάγει Θερμοπύλας σ’ έναν τόπο που «κλαδεύει τα δέντρα σε θάμνους», εξιδανικεύει τους αποθαμένους και θάβει τους ζωντανούς».