Όταν η παράδοση συναντάει την σύγχρονη τέχνη με τρόπο εκτυφλωτικό! Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κινηματοθέατρο “Αστόρια” η θεατρική παράσταση με την τεχνική του μαύρου θεάτρου από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού- Νηπιαγωγείου «Ροδομηλιά».
Μια ελεύθερη διασκευή του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου με τίτλο “Του κύκλου τα γυρίσματα” που ενσάρκωσαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της «Ροδομηλιάς», προκειμένου να στηρίξουν τα παιδικά χωριά SOS του Ηρακλείου, με τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Κάθε χρόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εδώ και 18 χρόνια, οι μικροί ηθοποιοί της «Ροδομηλιάς» παρουσιάζουν με καλλιτεχνική αρτιότητα ένα μείγμα λόγου, χορού, μουσικής και κινησιολογίας. Βασική αρχή του μαύρου θεάτρου είναι η χρήση μαύρων κουρτινών, σκοτεινού σκηνικού και μαύρου φωτισμού, σε συνδυασμό με φθορίζοντα κοστούμια, δημιουργώντας οπτικές ψευδαισθήσεις.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενισχύει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδιών, καθώς μαθαίνουν να κινούνται, να συνεργάζονται και να λειτουργούν μέσα στο σκοτάδι, διώχνοντας κάθε ενδεχόμενο φόβο.
Ακόμη, κάθε συστολή των «ντροπαλών» παιδιών εξαφανίζεται, ενώ ταυτόχρονα κινούν αξεσουάρ και φιγούρες λειτουργώντας ως ομάδα όπου ο ένας βοηθά τον άλλον, σύμφωνα με την κυρία Όλγα Ανδρεαδάκη, ιδιοκτήτρια του Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου «Ροδομηλιά».
“Πέρα από τον Ερωτόκριτο, επεξεργαστήκαμε ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες κάθε παιδιού”
Η παράσταση αποτέλεσε μια εναλλακτική προσέγγιση του διαχρονικού λογοτεχνικού έργου, ενσωματώνοντας σε αυτό την αθωότητα, τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική φαντασία των παιδιών. Αναπόσπαστο κομμάτι της υπήρξε το δέντρο της αγάπης που περιστοιχιζόταν από λέξεις – συναισθήματα τα οποία επέλεξαν τα ίδια τα παιδιά μέσα από τους στίχους τους.
Ο στόχος ήταν διττός. Αφενός να «μαγέψουν» μικρούς και μεγάλους μέσα από τους στίχους του Ερωτόκριτου, αφετέρου τα παιδιά μέσα από τις πρόβες να γίνουν «καλοί ηθοποιοί» προκειμένου να προσελκύσουν θεατές οι οποίοι θα προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Γι’ αυτό και η επεξεργασία της υπόθεσης του Ερωτόκριτου δεν ήταν τυχαία. Το έργο ενέχει παιδαγωγικά και ιδεολογικά μηνύματα για μικρούς και μεγάλους! Η επιλογή έγινε με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο συμπεριφορές, συναισθήματα και αξίες και να αποτελέσει ένα πρότυπο για τα παιδιά, όπως η προσπάθεια για την κατάκτηση στόχων, ο συνεχής αγώνας, η αγάπη, η ανδρεία και η φιλία.
Η κυρία Όλγα Ανδρεαδάκη αναφέρει: «Σταδιακά μέσα από τις εμπειρίες μας είδαμε περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά μας και αυτό αποτέλεσε το κίνητρο της δράσης. Το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά μας είναι να βοηθάμε, να προσφέρουμε χαρά και αγάπη όπως μπορούμε στον διπλανό μας, τον φίλο μας έστω και με μια αγκαλιά… ή με μια παράσταση!
Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν συνομηλίκους τους που στερούνται των βασικών τους αναγκών. Για να είμαστε ειλικρινείς, καμία δράση αυτή καθεαυτή δεν ευαισθητοποιεί τα παιδιά.
Δουλέψαμε αρκετό χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο όπου πέρα από το μαύρο θέατρο και τον Ερωτόκριτο, επεξεργαστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε ατόμου- παιδιού».