Μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης παρουσία του Προέδρου

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη Σφακίων ως μαρτυρικού χωριού με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της σφαγής στις 8 Νοεμβρίου 1943 παρευρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος   κατάθεσε  στέφανο  στο Ηρώο Πεσόντων του Καλλικράτη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων   της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον  Ιερό Ναό Παναγίας στον Καλλικράτη Σφακίων. Ακολούθησε η απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και  η επιμνημόσυνη δέηση.

Μετά τον εθνικό ύμνο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός, που ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την παρουσία του και τόνισε την ιστορική προσφορά των αδούλωτων Σφακίων στους αγώνες της Κρήτης και του έθνους. «Πρόκειται για ένα χωριό με τέσσερα ολοκαυτώματα και δεκάδες νεκρούς. Είναι δικαίωση για τους κατοίκους του Καλλικράτη, η Πολιτεία έπραξε το χρέος της και εμείς δηλώνουμε περήφανοι γι’ αυτή την απόφαση» τόνισε ο κ. Ζερβός.

Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δρ Γεώργιος Καλογεράκης με θέμα «Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα…».

Τα ολοκαυτώματα του 1770 (μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη), του 1821 στην ελληνική επανάσταση, του 1866 (το πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης) και του 1943 από έναν βάρβαρο κατοχικό στρατό έβαψαν το χωριό με αίμα το οποίο δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, για ελευθερία, ανεξαρτησία και ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Σήμερα ο Καλλικράτης συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών με την Πολιτεία να ξεπληρώνει το χρέος της, είπε ο κ. Καλογεράκης.

Ακολούθησε τραγούδι από τη Ριζίτικη Ομάδα Ασφένδου και παραδοσιακό πεντοζάλι από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τα Σφακιά».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τα εξής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη Σφακίων την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Νοεμβρίου του 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από αυτή διότι το να τιμάς σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη της ενότητας και υπογράμμισε:

«Τέλος, θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στη μνήμη τους -και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, είναι πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού- εμείς οι Έλληνες διεκδικούμε πάντα και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος πως και η Γερμανία, μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο, μια χώρα που συμπαραστάθηκε ενεργώς και με προσωπικότητές της στην τελευταία περιπέτεια της χώρας μας, ξέρει ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη χρέους. Αιωνία η μνήμη τους».

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη Σφακίων ως μαρτυρικού χωριού
Συγκινημένος για την επίσκεψη στην περιοχή

Επίτιμος δημότης Σφακίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη χώρα Σφακίων, όπου  ανακηρύχθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σφακίων, επίτιμος δημότης.

«Εμείς οι Έλληνες -ανέφερε- δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα μορφώματα του ρατσισμού και του ναζισμού να βρουν τροφή για να επιβιώσουν, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Μεσοπόλεμο, όπου οι συνθήκες τότε το επέτρεψαν.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμα και από τις ευρωεκλογές, διότι θα είναι αργά εάν θα φτάσουμε στην περίοδο των ευρωεκλογών. Όλα αυτά τα μορφώματα αποκτούν οντότητα και ουσία μέσα στο ιερό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένος και σημείωσε ότι έρχεται συχνά σε τούτο τον τόπο, διότι πέραν των άλλων, μαθαίνει και διδάσκεται. «Όλοι είμαστε ενωμένοι και η Βουλή των Ελλήνων θα κάνει τη δουλειά της με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες…» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Σφακίων, Ιωάννη Ζερβό, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον Πρόεδρο με το υψηλό φρόνημα και το μεγαλειώδες έργο, που βοηθάει στη ρύθμιση του πολιτεύματος, αλλά και στην ενότητα του κράτους και του λαού.

Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ακαμηδία Κρήτης, όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εόρτασαν τα 50 χρόνια της ΟΑΚ. Οι υεπύθυνοι της Ακαδημίας απένειμαν στον κ. Παυλόπουλο το Χρυσό Μετάλλιό της.