Ο σημαντικότερος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων στην Ιταλία, πανεπιστημιακός και ερευνητής Μάριο Βίττι, έφυγε από τη ζωή προχτες (14 Φεβρουαρίου) στα 97 του χρόνια, στη Ρώμη, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι ζωής, έρευνας και δεσμού με τα νεοελληνικά γράμματα και τη νεοελληνική λογοτεχνία.
Κορυφαίος μελετητής της γλώσσας μας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και είχε διδάξει για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία.
Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη με ελληνική καταγωγή από τη μητέρα του. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και έμαθε να μιλάει και να γράφει εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά.
Σπούδασε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”. Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα, η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού είχε αφιερώσει το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την Ελληνική Γλώσσα.
Η ΕΚΙΜ για την απώλειά του
Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Μάριο Βίττι, που υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς μελετητές των νεοελληνικών γραμμάτων.
Μακρόχρονοι δεσμοί συνέδεαν τον Μάριο Βίττι με την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Ο Μάριο Βίττι συμμετείχε στο Α΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο του 1961 που διοργάνωσε η Ε.Κ.Ι.Μ. στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στην ίδια περίοδο, δημοσίευσε σημαντικά άρθρα στα τεύχη του επιστημονικού περιοδικού ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (τ. ΙΔ’-1960, ΙΕ’-1961 και ΙΣΤ’-1962), που εξέδιδε τότε ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός και συνεχίζει σήμερα να εκδίδει η Ε.Κ.Ι.Μ.
Τον Νοέμβριο του 2011, εγκαινιάστηκε με την παρουσία του στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η φωτογραφική έκθεση «Ο Ελύτης στο φακό του Vitti», με υλικό από το βιβλίο του «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981» (έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).
Η Έκθεση περιελάμβανε 31 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ελύτη στη Ρώμη, το Παρίσι και την Αθήνα σε διάστημα τριών δεκαετιών, τραβηγμένες από τον Ιταλό φίλο του και είχε συνδυαστεί με τη συμμετοχή του Μάριο Βίττι στο επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε η Ε.Κ.Ι.Μ. με αφορμή το Έτος Οδυσσέα Ελύτη, πλαισιώνοντας τη μεγάλη Έκθεση «Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το κείμενό του «Γραπτά και Προφορικά.
Συνομιλώντας με τον Οδυσσέα Ελύτη» δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συμποσίου («Επιρροές του Ελύτη», έκδοση της Ε.Κ.Ι.Μ., Ηράκλειο 2014).
‘’Ο Μάριο Βίττι θα συνεχίσει να είναι παρών μέσα από το έργο του, καθως και στην προσωπική ανάμνηση όσων ευεργετηθήκαμε από τη φιλία του καταλήγει η ανακοίνωση.