Το αίτημα να ενταχθεί ο Ερωτόκριτος στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ανακινήθηκε κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για το έτος «Ερωτόκριτος 2019». Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή, με το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή, που είναι βασισμένο στο πρωτότυπο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
Η μουσική παράσταση εντυπωσίασε το κοινό που κατέκλυσε τη νεόδμητη αίθουσα κατά την τελετή έναρξης του αφιερωματικού έτους στον Ερωτόκριτο.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κήρυξε την έναρξη του έτους επισημαίνοντας τον διαρκή και αταλάντευτο στόχο της Περιφέρειας να καταστεί η Κρήτη πολιτιστική πρωτεύουσα στη Μεσόγειο, με τη συνεργασία των φορέων του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης, καθώς και την επιθυμία μέσα από όλες τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, να υποστηριχθεί η πρόταση για να ενταχθεί ο Ερωτόκριτος στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, φωτίζοντας με αυτό τον τρόπο την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης.
Την τελετή χαιρέτισε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη η οποία αναφέρθηκε στην πολιτιστική αξία του έργου, την υιοθέτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της πρότασης του περιφερειάρχη για τη διεξαγωγή του έτους Ερωτόκριτου και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Κρήτης με στόχο να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στον κοινό στόχο.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.
Έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης αλλά και του συνόλου των εκδηλώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τα μέλη της τιμητικής, της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής για την συνδρομή τους στο μεγάλο εγχείρημα, τους καλλιτεχνικούς φορείς κι όλους όσους συνέδραμαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
Στην επιστημονική έρευνα και τη διαχρονική ανάδειξη του έργου, τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης αλλά και τις ευρύτερες επιρροές του έργου του Σητειακού ποιητή στον ελλαδικό χώρο και διεθνώς αναφέρθηκε η κεντρική ομιλήτρια, επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Τασούλα Μαρκομιχελάκη με θέμα την «Υλική και άυλη κληρονομιά του Ερωτόκριτου».
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την οπερετική παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έφερε τη μουσική υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή και τη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Μία μελοποίηση του Ερωτόκριτου στη φόρμα μουσικού θεάτρου που συνδυάζει στοιχεία από τζαζ και μπλουζ με την κρητική μουσική παράδοση.
Στην τελετή παρευρέθηκαν μέλη του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.