Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πινακοθήκης της Λότζια, που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πινακοθήκης της Λότζια που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ.

Με… ένα κλικ, έχουν πλέον πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας και στους 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη, του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, που αποτελούν σπουδαία κληρονομιά για τη Λότζια.

Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πινακοθήκης της Λότζια που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ
Η εκδήλωση έγινε στη Βασιλική

Στην ιστοσελίδα του Δήμου έχει πλέον  αναρτηθεί η ηλεκτρονική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου η οποία περιλαμβάνει σε ψηφιοποιημένη μορφή όλους τους  ζωγραφικούς πίνακες της Λότζια. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα σε παγκρήτιο επίπεδο που δρομολογήθηκε από τη δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, μετά από συντονισμένη δουλειά που προηγήθηκε για την καταγραφή των επί δεκαετιών εγκαταλελειμμένων διάσπαρτων 1000 περίπου έργων τέχνης ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου.

Παράλληλα  όμως προχώρησε με τη βοήθεια της  ιστορικού τέχνης δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου, η  τεκμηρίωση των πινάκων που περιλαμβάνει το βιογραφικό του δημιουργού, σχόλια για τους πίνακες και την προσέγγιση της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκαν.

Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πινακοθήκης της Λότζια, που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ
Από τη χθεσινή παρουσίαση

Όπως είναι γνωστό, στόχος της δημοτικής Αρχής είναι όλοι οι πίνακες της σημαντικής συλλογής του Δήμου Ηρακλείου να εκτεθούν στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπ. Πολιτισμού στη Λότζια για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου Δημοτικής Πινακοθήκης

Χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός εξήγησε την απόφαση της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία πινακοθήκης στην πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και αναφέρθηκε σε δύο βασικούς λόγους.

«Ο πρώτος έχει να κάνει με την άφευκτο ανάγκη διάσωσης του σημαντικού υλικού που διαθέτουμε. Αμείλικτος ο χρόνος, έχει ήδη επιφέρει σημαντικές βλάβες στα έργα τέχνης της συλλογής του Δήμου, ώστε μετά βίας προλαβαίνουμε να διασώσουμε πολλά από αυτά. Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, έχει να κάνει με τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε για το Ηράκλειο.

Δημιουργούμε έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό φορέα, ο οποίος παράλληλα με τις τεχνικές παρεμβάσεις στην πόλη και την ύπαιθρο, τα φεστιβάλ που θεσμοθετήσαμε, τη συνεργασία μας με το «ΔΙΑΖΩΜΑ»,  και την πολιτική που ασκούμε στα θέματα τουρισμού, τείνει στην πραγματοποίηση του οράματός μας για ένα Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η δημοτική Αρχή πέτυχε την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή, για τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης, με στόχο να λειτουργήσει ως ένα ανοικτό κέντρο πολιτισμού, όπου θα φιλοξενούνται, εκτός από τα έργα τέχνης που μας ανήκουν, περιοδικές εκθέσεις,  εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού, στην πόλη του Γκρέκο, της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας και του σπουδαίου σύγχρονου εικαστικού δυναμικού.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία έφερε σε πέρας όλο το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, στην ομιλία της εξήγησε ότι ανέκαθεν τη συγκινούσε η ιδέα δημιουργίας μιας πινακοθήκης στον Δήμο Ηρακλείου, πράγμα που είχαν τόσες άλλες πόλεις στην ελληνική επαρχία. Θύμωνε γιατί μια πόλη με τόσο λαμπρή εικαστική παράδοση κώφευε στην ιστορία της.

Όπως είπε,  «αξιόλογα  έργα της συλλογής του Δήμου ήταν «φυλακισμένα» σε σκοτεινές αποθήκες χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται  για την τύχη τους.  Ουδέποτε είχαν εκτεθεί και ο αξιόλογος αυτός θησαυρός έμενε κρυφός από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης».