Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα:  Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν

«Γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις με το βρετανικό μουσείο, κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους» δήλωσε σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως είπε, «υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς. Υπάρχει μία συνεχής ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Η κυβέρνηση ολόκληρη εργάζεται για αυτό, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού».

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε, επίσης, ότι στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα χρειάζεται χρόνος και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν αυτά τα σημεία τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη χωρίς να θίξουν τις κόκκινες γραμμές τους.

Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης τονίζοντας: «Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως».

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έφερε στο «φως» τη θεμελίωση της πόλης

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε και στα αρχαιολογικά ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι από την ανασκαφή στον σταθμό Βενιζέλου κυρίως και δευτερευόντως από της Αγίας Σοφίας, έγινε γνωστή η ιδρυτική φάση της πόλης της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τα τεκμήρια της θεμελίωσης της πόλης το 316 από τον Κάσσανδρο προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, στην οποία οφείλει και η πόλη το όνομά της.

«Aυτό το οποίο απεκαλύφθη είναι η πυκνότητα του πολεοδομικού ιστού της πόλης στη μεγάλη διαχρονία. Ξεκινώντας δηλαδή από το 316 π.Χ. και φθάνοντας μέχρι την νεώτερη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα. Έγινε μια τομή στο χρόνο, η οποία αποκάλυψε τα στρώματα αυτά. Αποκάλυψε στους πρώτους βυζαντινούς αιώνες τις μαρμαρόστρωτες και κυονοστήριχτες πλατείες και τους δρόμους, για τους οποίους δεν είχαμε σαφή εικόνα. Πλέον έχουμε μια σαφέστατη εικόνα της Θεσσαλονίκης των ρωμαϊκών χρόνων, των πρώτων Βυζαντινών, της τεράστιας αναδιαμόρφωσης του δημόσιου αστικού χώρου που έγινε στον 6ο αιώνα. Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη τόνισε ότι το μετρό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, ενώ έκανε γνωστό ότι κατασκευάζεται ένα ακόμη μουσείο για να φιλοξενήσει ένα μέρος των κινητών ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό Θεσσαλονίκης, που αριθμούν περισσότερα από 300.000.