Σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο βρέθηκε το περασμένο Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου. Υποστήριξε ότι σε τρία χρόνια θα αρχίσει τη λειτουργία του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Στα Χανιά, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτέρας, το συγκρότημα των Νεωρίων στην παλιά πόλη και το νέο κτήριο που θα στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
«Είναι ένας χώρος καταπληκτικός, απόκτημα, κόσμημα για την πόλη των Χανίων», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τόνισε ότι τα κριτήρια είναι πολλά, οι διαδικασίες που απαιτούνται χρειάζονται μεγάλη μελέτη και προστασία, ωστόσο όπως είπε, « εμείς θα είμαστε στο πλευρό των Χανίων σε αυτή την προσπάθεια».
Έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προσχεδίου που θα τεθεί προς διαβούλευση και θα ρυθμίζει θέματα λειτουργίας των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.
Όπως είπε, «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ΔΗΠΕΘΕ που έχουν ουσιαστικές και θετικές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν να αναπτυχθούν ώστε να μπούμε σε μια νέα εποχή για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα».
Στο Ρέθυμνο, συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, κ. Μαίρη Λιονή και τον δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Μαρινάκη.
Μεταξύ άλλων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δεδομένου ότι από αυτό, όπως και η ίδια ανέφερε, κρίνεται και η εξέλιξη της παραχώρησης των κτιρίων των Παλαιών Φυλακών στον Δήμο Ρεθύμνης.
Εντός των Παλαιών Φυλακών της Φορτέτζας φυλάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου έως την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου Μουσείου, γεγονός που, αν και υπάρχει η διάθεση παραχώρησης των φυλακών, ωστόσο χρονοτριβεί, διότι σύμφωνα και με την υπουργό η παραχώρηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελετημένης προσέγγισης και συνεκτίμησης σύνθετων παραγόντων.
Η πρόθεση τόσο της υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι θετική και για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες όπως και η ίδια ανέφερε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους για το ζήτημα, ώστε να εξεταστεί πρακτική λύση με στόχο και η πόλη να αποκτήσει έναν νέο χώρο πολιτισμού αλλά και τα εκθέματα να εξασφαλιστούν τόσο σε επίπεδο αποθήκευσης όσο και συντήρησής τους.
Ο δήμος είναι διατεθειμένος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, να βοηθήσει την αρχαιολογική υπηρεσία Ρεθύμνου για τη διασφάλιση των αρχαίων και των εκθεμάτων, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, ζήτησε όμως αφενός να πρυτανεύσει η λογική στις αποφάσεις καθώς και να συνυπολογισθεί ότι ήδη ο δήμος έχει πληρώσει κατά το ήμισυ το κτίριο των παλαιών φυλακών, δεδομένης και της πρόθεσης του να δημιουργήσει έναν ακόμη νέο χώρο πολιτισμού.
Στον Άγιο Νικόλαο, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός ζήτησε τη συμβολή του Υπουργείου στην προσπάθεια ένταξης της Σπιναλόγκας στα προστατευόμενα μνημεία της Unsesco αλλά και στην ολοκλήρωση και επαναλειτουργία του Μουσείου Αγίου Νικολάου.
Σε σχετική ερώτηση για την ολοκλήρωση και επαναλειτουργία του Μουσείου, η κ. Κονιόρδου είπε ότι παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις, είναι “ζωντανός”, ο κόσμος τον επισκέπτεται, τον έχει βάλει στη ζωή του.
«Το Μουσείο του Αγ. Νικολάου έχει ήδη ενταχθεί, θα προχωρήσει και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτή την συζήτηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, διεφάνηκαν προτάσεις που μπορούν να ωριμάσουν, και έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει στην υποστήριξη τους», είπε.