ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Το φεστιβάλ στον κόσμο των κεριών

Με διαδραστικό εργαστήριο για το λάδι και το ψωμί, συνταγές με κρητικά τυριά, παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, αλλά και συναυλία με τη Μαρίζα Ρίζου συνεχίζονται στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις για το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής.

Στο πλαίσιο των προχθεσινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μικροί επισκέπτες μυήθηκαν στα μυστικά της κηροποιίας από τους ειδικούς του κέρινου κόσμου και μέσα από αντιπροσωπευτικές εικόνες και παιχνίδι έμαθαν για τη συγκομιδή και τις τεχνικές επεξεργασίας τού φυσικού κεριού, ενώ δημιούργησαν και τα δικά τους χρωματιστά κεράκια με πολλή φαντασία.

Στη σκηνή του Δημοτικού Κήπου βρέθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός Μινωική Γη, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν προϊόντα με αλόη και φραγκόσυκο, ενώ ετοιμάστηκαν και συνταγές για όλους τους επισκέπτες. Η Μινωική Γη, εκτός από το περίφημο ποτό οπούντια, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά smoothies και πόσιμη αλόη, ενώ όλες οι δημιουργίες τους (μαρμελάδες, chutneys κ.α.), βρίσκονται στο αντίστοιχο περίπτερο της έκθεσης με τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι συνεχίζουν καθημερινά να εξυπηρετούν και να ενημερώνουν με χαμόγελα και πολλές δοκιμές μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Παράλληλα με τις δημιουργικές συνταγές της Μινωικής Γης, η ομάδα Zumba και Piloxing της Κατερίνας Κυριανιτάκη παρουσίασε με ενθουσιασμό και αστείρευτη ενέργεια τα νέα της προγράμματα κερδίζοντας με τον ρυθμό της πολλούς επισκέπτες.

Μια δυνατή ομάδα επαγγελματιών του κρασιού είχε το δικό της σημείο στον Δημοτικό Κήπο, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την κρητική ποικιλία, λιάτικο. Έτσι, λοιπόν, ο οινολόγος-οινοποιός Στέλιος Κλάδος και οι οινοχόοι Υρώ Κολιακουδάκη, Εύη Δενδράκη, Γιάννης Παπαδομανωλάκης, Διονύσης Αναστασόπουλος και Ελένη Καλογεράκη υποδέχτηκαν παλιούς αλλά και πολλούς νέους φίλους αυτής της εξαιρετικής τοπικής, γηγενούς ποικιλίας, η οποία δίνει ροζέ, κόκκινα ξηρά, καθώς και λιαστά γλυκά κρασιά. Στην παρέα τους βρέθηκε και ο νέος οινοποιός Παύλος Κουρκουλός, και όλοι μαζί, με κατανοητό τρόπο και πολύ κέφι, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ζύμωσης και παραγωγής, τα αρώματα, τον χαρακτήρα και τους αμέτρητους γαστρονομικούς συνδυασμούς που προσφέρει το λιάτικο, το «pinot-noir» της Κρήτης. Το κοινό δοκίμασε διαφορετικές οινοποιήσεις του λιάτικου, ανακαλύπτοντας έτσι τη δυναμική που έχει η ποικιλία. Οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν και υπήρξε κοινή παραδοχή ότι τα κρητικά κρασιά πραγματοποιούν συνεχώς βήματα εξέλιξης. Όλες οι φιάλες από το λιάτικο κρασί ήταν προσφορά των οινοποιών μελών του Wines of Crete.