“Σαν νερό τρεχούμενο” παραλληλίζει το έργο του «Ζωή… Χαρισάμενη!» o σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Τσίανος, το οποίο όπως λέει απευθύνεται σε “ανίδεους” θεατές. Ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί «αριστουργηματικό» και «κόσμημα της δραματουργίας», από το θεατρόφιλο κοινό αλλά και τους κριτικούς.
Χθες, λίγες ώρες πριν ανέβει η πρώτη από τις παραστάσεις στο Ηράκλειο, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ο ίδιος μίλησε στην «Π», για το πώς έγινε η σύλληψη του έργου, τους λόγους που τον παρακίνησαν να το γράψει, την αρχική εκτίμηση του ίδιου για το έργο και τι τελικά ήταν αυτό καθήλωσε το κοινό.
Το έργο είναι επηρεασμένο από πολλές «ξένες» εμπειρίες, αλλά και μυθοπλασίες του συγγραφέα, που στην τελική του έκβαση μαγεύει το κοινό. «Είναι ένα απαύγασμα από πάρα πολλές ιστορίες, έπλασα και πολλά δικά μου πράγματα»: δηλώνει ο κ. Τσίανος.
“Το έγραφα”, συμπληρώνει, “το έσβηνα, το διόρθωνα μέχρι και τις προάλλες. Μια έκφραση που άκουσα και πήρα από την Σπεράντζα Βρανά, ότι πέρασε «Δια Πυρ(αι) ός και σιδήρου», όπως η Ζωή, που έζησε μέσα στις χειρότερες συνθήκες. Όλα αυτά αγγίζουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τον λαϊκό κόσμο. Το έργο δείχνει μέσα από την πρωταγωνίστρια, το βάσανο, τον πόνο και την ανθρώπινη περιπέτεια που δεν τελειώνει.. Σήμερα επίσης, ζούμε μια τραγική ιστορία».
Η αφετηρία για να διηγηθεί μια τέτοια ιστορία ήταν ένα περιστατικό του Μάνου Χατζιδάκι. «Μου το διηγήθηκε ο ίδιος. Μια ωραία στιγμή της παράστασης, εκεί ο κόσμος “παθαίνει”!» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απευθύνεται και ενστερνίζεται την ψυχοσύνθεση του απλού κόσμου, ενώ αδιαφορεί απροκάλυπτα για τις προσδοκίες ενός ειδικού κοινού: «Οι θεατρόφιλοι είναι πλέον κατεστραμμένοι και διεφθαρμένοι, εγώ θέλω να κερδίσω τον “ανίδεο” θεατή, να πει “καλό ρε ήταν αυτό, να ξανά έρθουμε”, γιατί ο κόσμος του περιθωρίου κρύβει διαμάντια.
Δεν με ενδιαφέρουν οι κουλτούρ-μουλτούρ, καθόλου.»
Μάλιστα δεν είχε φανταστεί, την τεράστια αποδοχή του έργου από το κοινό και του κριτικούς: «Στην αρχή με αυτό το έργο νόμιζα ότι θα με πάρουν με τις πέτρες, λέω θα αρέσει αυτή η βλακεία; Όμως, το κοινό μένει “άναυδο”. Αυτό οφείλεται στο έργο και στην καλή ερμηνεία».
Τέλος, δηλώνει ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε, αν δεν ήταν συνοδοιπόρος η κ. Αγγελική Λεμονή: «Αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να ανέβει χωρίς την ηθοποιό που πίστευα ότι θα τα βγάλει πέρα. Είναι ρόλος ζωής γι’ αυτόν που θα το παίξει. Δεν έβρισκα. Κάποια στιγμή την πήρε το μάτι μου (Αγγελική Λεμονή) και είπα αυτή είναι η Ζωή. Δεν έπεσα έξω. Δέσαμε καλά.»
Το πρόγραμμα των παραστάσεων στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου έχει ως εξής:
Παρασκευή 23 Μαρτίου -ώρα 21:00
Σάββατο 24 Μαρτίου -ώρα 19:30
Κυριακή 25 Μαρτίου -ώρα 19:30
Δευτέρα 26 Μαρτίου -ώρα 19:30
Τρίτη 27 Μαρτίου -ώρα 21:00.