Η Ελληνική Κοινότητα, κλασικιστές και ακτιβιστές της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, (BCRPM) ξεκινούν πρωτοβουλία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να αποπληρώσουν συμβολικά το ποσό που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν και τους πιστωτές του,όπως αναφέρει το ertnews.gr.
Σύμφωνα με την BCRPM, η εκστρατεία έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται για να φέρει στον δημόσιο λόγο την ανταλλαγή που έγινε για τις ελληνικές αρχαιότητες αφότου ο Λόρδος Έλγιν χρεωκόπησε και τα πούλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο.
“Το Βρετανικό Μουσείο επιμένει να ενημερώνει τους επισκέπτες του, ότι αυτά τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, αλλά δεν έχει βγει ποτέ στο φως επίσημη άδεια που να επιτρέπει στον Λόρδο Έλγιν να αποφασίσει ποιο από τα καλύτερα κομμάτια γλυπτικής από τον Παρθενώνα, αν και κατεστραμμένο, θα μπορούσε να αφαιρεθεί”, σημειώνει η BCRPM.
Πριν από περισσότερα από διακόσια χρόνια, ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε μια σειρά από εξαιρετικά λαξευμένες μορφές και ζωφόρους από τον Παρθενώνα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μνημείο. Έστειλε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την τοποθεσία της Ακρόπολης στην Αγγλία, με σκοπό να διακοσμήσει το πατρογονικό του σπίτι στη Σκωτία. Ωστόσο, χρεωκόπησε και αναγκάστηκε να προσφέρει τα γλυπτά στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την εποχή πλήρωσε 35.000 λίρες (ισοδυναμούν με 2,5 εκατομμύρια περίπου σήμερα).
Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρωθυπουργού έχει φέρει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην δημοσιότητα όσο ποτέ άλλοτε. Η BCRPM θεωρεί ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδανική για να ασκηθεί περισσότερη πίεση, ενώ “αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην διατήρηση των ελληνικών θησαυρών, μπορεί να ανοίξει περαιτέρω χώρος για να επανενωθούν στην Αθήνα όπου ανήκουν”.
Η BCRPM διάλεξε μάλιστα την επέτειο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους ως έναρξη της νέας καμπάνιας του, ώστε να θυμίσει ότι από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1821, το ελληνικό κράτος συνεχίζει αδιαλείπτως τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αποσπασμένων Γλυπτών.
«Πρόθεση μας είναι να αποπληρώσουμε συμβολικά τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την εξαγορά ως χειρονομία καλής θέλησης και να διασφαλίσουμε ότι στην τελική επανένωση αυτών των έργων τέχνης στους συνομηλίκους τους στην Αθήνα, αναγνωρίζεται δεόντως το μέρος του Κοινοβουλίου στη διαφύλαξη αυτών των αντικειμένων» εξηγεί ο καθηγητής Paul Cartledge, Αντιπρόεδρος της BCRPM.
Αφού συγκεντρωθούν τα χρήματα η ελληνική κοινότητα με την BCRPM σχεδιάζει να επιστρέψει τις 35.000 λίρες στην παρούσα υπουργό Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, τη βουλευτή Λούσι Φρέιζερ.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωριστεί και να θυμηθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε το κοινοβούλιο.
Είναι σημαντικό για εμάς ως Έλληνες και Βρετανοί να κάνουμε αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης, και αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να λάβει τα κεφάλαια, θα χαρούμε φυσικά να τα δωρίσουμε στο Βρετανικό Μουσείο με το ίδιο πνεύμα» δηλώνει ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, Ελληνοβρετανός Μέλος της BCRPM.
«Η άφιξη αυτών των γλυπτών στο Λονδίνο προκάλεσε τεράστιο και διαρκές ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα. Μετά από δύο αιώνες, η υποστήριξη του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο για την επανένωση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των
εποχών. Ήρθε τώρα η ώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να επανενωθούν με τα εναπομείναντα Μάρμαρα στην τοποθεσία από την οποία λανθασμένα αποσπάστηκαν» δήλωσε η Dame Τζάνετ Σούζμαν, Πρόεδρος της BCRPM.
Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο τα 6.493 εκτίθενται. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν ζητά το σύνολο των αρχαιοτήτων αλλά μόνο αυτά που αποσπάστηκαν από τον ναό του Παρθενώνα, ώστε το εθνικό σύμβολο της χώρας να επανενωθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.