ΣΤΟ ΚΑΜ Η Διάλεξη της Χρονιάς 2023 από τον διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα Σπύρο Πολλάλη

Τη Διάλεξη της Χρονιάς 2023,  διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ, στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά αύριο Κυριακή 10 Δεκεμβρίου  στις 7 το απόγευμα, με προσκεκλημένο τον διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα Σπύρο Πολλάλη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ.

Ο θεσμός της Διάλεξης της Χρονιάς ξεκίνησε το 2017 με προσκεκλημένους τους αρχιτέκτονες Γιάννης Τσιώμη και Christianne Mazzoni και συνεχίστηκε το 2019 με καλεσμένο τον αρχιτέκτονα Anthony Vidler και το 2022 με τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Πρόκειται για μία σειρά διαλέξεων αρχιτεκτόνων εγνωσμένου κύρους.

Η διάλεξη αυτή της χρονιάς έχει  τίτλο «Sustainable Planning:An Infrastructure-based Approach» και   θα προλογίσει ο Παναγιώτης Παρθένιος, Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Σπύρος Πολλάλης είναι Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διαχείρισης στη Harvard Design School από το 1986, έχοντας υπάρξει ειδικός στο σχεδιασμό και τη διαχείριση βιώσιμων έργων μεγάλης κλίμακας. Είναι διπλωματούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές M.S. από το M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology), M.B.A. in High Technology – Northeastern University, Διδακτορικές Σπουδές από το M.I.T., και Δίπλωμα Αρχιτέκτονα (Honorary March) από το Harvard University.

Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο “Zofnass Program for the Sustainability of Infrastructure”, ένα έργο που εστίαζε στην αξιολόγηση των υποδομών των κατασκευών προς μία βιώσιμη πρακτική. Ο καθηγητής Πολλάλης έχει διατελέσει συν-πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ETH (Centre for Global Environmental Sustainability), έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΤΗ-Ζυρίχης, στο TU-Delft, Uni-Stuttgart και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει επίσης υπάρξει ο επικεφαλής σχεδιαστής της νέας DHA πόλης στο Karachi, 600.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή. Η πόλη αυτή έχει σχεδιαστεί ως μία βιώσιμη πράσινη πόλη, βασιζόμενη στο εργαλείο αξιολόγησης Envision®, που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα “Zofnass Program for the Sustainability of Infrastructure”. Το 2011-13, διηύθυνε τη δημόσια εταιρεία για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου ανέπτυξε το έργο τόσο σχεδιαστικά όσο και σε επίπεδο επένδυσης.

Έχει δουλέψει ως ο κύριος σχεδιαστής της ιδέας της πληροφοριακής υποδομής μιας νέας διοικητικής πόλης στην Κορέα, ως σύμβουλος ανάπτυξης της νέας Saudi economic city in the East Province, έχει εργαστεί για την αναδόμηση της πόλης Warrensville Heights στο Οχάιο, για την ανακατασκευή ελληνικών οικισμών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007 και έχει κάνει προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.