στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Mήνες γεμάτοι  εκδηλώσεις είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η αρχή γίνεται με έκθεση σύγχρονης τέχνης ενώ περιλαμβάνονται θεματικές ξεναγήσεις, εργαστήριο αγγειοπλαστικής για ενήλικες και παιδιά από αρχαιολόγους και συντηρητές του Μουσείου, διάλεξη και εκδήλωση  για την αυγουστάτικη πανσέληνο.

Ειδικότερα:

ΙΟΥΛΙΟΣ

Έκθεση σύγχρονης τέχνης της Céline Murphy, εικαστικού – αρχαιολόγου με τίτλο  ‘’Abfutura’’, θα εγκαινιαστεί την   Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στις  8 το βράδυ,στην Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου).

Ελεύθερη είσοδος.

Είσοδος στην έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου. Ξενάγηση από την εικαστικό με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 18 Ιουλίου, 18.00 – 20.00.

Abfutura σημαίνει στα λατινικά «αυτά που πρόκειται να εξαφανιστούν». Σε διάλογο με την αρχαιολογία, αυτή η έκθεση σύγχρονης τέχνης θίγει τις έννοιες της ανασκαφής, της διαχείρισης και της συντήρησης της σχεδόν-απουσίας. Με ακαδημαϊκές σπουδές στην αρχαιολογία, αλλά και εκπαίδευση στην τέχνη, η Céline εργάζεται στα πεδία τομής των δύο κλάδων, εκφράζοντας σκέψεις, εντυπώσεις και ανακαλύψεις σε γραπτή και εικαστική μορφή.

Κατά το διάστημα αυτό, γοητευμένη από «το θραύσμα», είτε ως φυσική είτε ως εννοιολογική οντότητα, η Céline διερευνά την αφηγηματική του αξία στις ανασυνθέσεις ‒ ή, ίσως με περισσότερη ακρίβεια, στις συνθέσεις ‒ του παρελθόντος.

Μέσα από εγκαταστάσεις με πηλό, ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους τόσο για την κατανόηση θραυσμένων αντικειμένων ή κατασκευών σε αποσύνθεση όσο και για τη διαχείριση των απειροελάχιστων ιχνών αντικειμένων που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Ιουλίου.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 10 το πρωί, θα γίνει θεματική ξεναγηση «Παιχνίδια ή αφιερώματα;

Τα (πολύ) μικρά αγγεία της Μινωικής Εποχής»   και εργαστήριο αγγειοπλαστικής για ενήλικες και παιδιά από αρχαιολόγους και συντηρητές του Μουσείου.

Τα μικρογραφικά αγγεία της Μινωικής Εποχής αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο τόσο από αισθητική άποψη όσο και σε σχέση με τη λειτουργία τους. Παιχνίδια ή αφιερώματα, τα μικρά αυτά κομψοτεχνήματα παρουσιάζονται στις συλλογές του Μουσείου και μας προ(σ)καλούν να συζητήσουμε τον ρόλο τους στην καθημερινή ζωή των Μινωιτών. Στο εργαστήριο πηλού, θα φτιάξουμε αντίγραφα ή αντικείμενα εμπνευσμένα από τα μικρά αυτά αγγεία, βιώνοντας εμπειρικά τη γοητεία της μικρογραφικής τέχνης.

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου). Το εργαστήριο αγγειοπλαστικής θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2810 279080 (κ. Ειρήνη Νικολακοπούλου) και 2810 279160 (κ. Γιάννη Ρογδάκη) 11 – 28 Ιουλίου 2019.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, στις 6.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Διαλέξεων (στον όροφο του Μουσείου)θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Αντώνη Κοτσώνα, επίκουρου καθηγητή Μεσογειακής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,με θέμα «Ο κρητικός Λαβύρινθος: Μνημείο και μνήμη από την προϊστορία ως τις μέρες μας».

Είσοδος ελεύθερη.

Ο κρητικός Λαβύρινθος, το πολύπλοκο μνημείο που κατασκεύ ασε ο μυθικός τεχνίτης Δαίδαλος για να φυλακίσει τον Μινώταυρο, προσελκύει το ενδιαφέρον των ειδικών αλλά και του ευρύτερου κοινού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Πολλοί θεωρούν ότι ο Λαβύρινθος αποτέλεσε υπαρκτό μνημείο και συχνά τον ταυτίζουν με το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Η άποψη αυτή όμως υποτιμά την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των αναφορών των αρχαίων και των νεότερων συγγραφέων στον Λαβύρινθο και την ιδιαίτερη ικανότητά του να μεταμορφώνεται από αφηρημένη μνήμη σε απτό μνημείο αλλά και να μετακινείται από μια κρητική πόλη σε άλλη.

Στην ομιλία σκιαγραφούνται ιδέες για την τοποθεσία, τη μορφή και την υλικότητα του Λαβυρίνθου και αξιολογούνται οι πολιτικές διαστάσεις που αυτός προσέλαβε στο πέρασμα των αιώνων.

Η διαχρονική αυτή ανάλυση αποκαλύπτει μεταβαλλόμενα, ανταγωνιστικά και συχνά δαιδαλώδη αφηγήματα ως προς τον κρητικό Λαβύρινθο και συνθέτει μια πολιτισμική ιστορία του που εκτείνεται από την προϊστορία ως τις μέρες μας.

Ξεναγήσεις στην περιοδική αρχαιολογική έκθε ση «Δαίδαλος: Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», από αρχαιολόγους του Μουσείου.

(Ημερομηνίες για τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν σύντομα)

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Το Φεγγάρι της Πόλης γιορτάζει την Πανσέληνο  του  Αυγούστου

Την Πέμπτη 15 του μήνα στις, 8.30 το βράδυ.

Είσοδος ελεύθερη

Μια βραδιά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με μουσική από τον Dj Μάνο Φωσκολάκη

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου  στις 10 το πρωί θα γίνει

θεματική ξενάγηση  «Μια γιορτή στο βουνό: τα τάματα των Μινωιτών στα Ιερά Κορυφής» στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου και εργαστήριο πηλοπλαστικής για ενήλικες και παιδιά από αρχαιολόγους και συντηρητές του Μουσείου Τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές των Ιερών Κορυφής της Κρήτης συγκινούν και συναρπάζουν με την αμεσότητα της απόδοσης των μορφών αλλά και τη λειτουργία τους, πιθανότατα ως “τάματα”-αφιερώματα των Μινωιτών. Η περιήγηση στις συλλογές του Μουσείου μας αποκαλύπτει πτυχές των τελετουργικών πρακτικών, ενώ το εργαστήριο πηλοπλαστικής ενεργοποιεί τη φαντασία για τη δημιουργία των δικών μας ειδωλίων!

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου)

Το εργαστήριο αγγειοπλαστικής θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2810 279064 (κ. Κλειώ Τζανάκη) και 2810 279160 (κ. Γιάννης Ρογδάκης).

Ξεναγήσεις στην περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Δαίδαλος: Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», από αρχαιολόγους του Μουσείου. (Ημερομηνίες για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν σύντομα).