ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΓΟΥΕΑΡ: Στην Κρήτη ο πρώτος Βρετανός ορθόδοξος επίσκοπος

Τον επίσκοπο συνόδευαν ακαδημαϊκοί από σπουδαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσκυνηματικού τουρισμού

Ο πρώτος Βρετανός ορθόδοξος επίσκοπος και κορυφαίος θεολόγος της Ορθοδοξίας Κάλλιστος Γουέαρ επισκέφθηκε το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Ο Σεβασμιώτατος περιηγήθηκε στη συλλογή του Μουσείου και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εξελικτική πορεία της τέχνης του νησιού μας από τον 14ο αιώνα μέχρι την Κρητική Αναγέννηση αλλά και τον 19ο αιώνα.

Τον επίσκοπο Διοκλείας και Μεγάλης Βρετανίας συνόδευαν ακαδημαϊκοί από σπουδαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσκυνηματικού τουρισμού.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Νικόλαο Γιγουρτάκη και από την επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα που αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτική και κοινωνική ιστορία της Κρήτης και πιστοποιούν την ανάπτυξη των τεχνών που συμπορεύτηκαν με τη ζωγραφική, όπως είναι η ξυλογλυπτική, η αντιγραφή χειρογράφων, η χρυσοκεντητική, η εκκλησιαστική μεταλλοτεχνία και η λιθογλυπτική.

Όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το μουσείο και τα εκθέματά του και έδωσαν την υπόσχεση να το επισκεφθούν ξανά στο μέλλον.

ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΓΟΥΕΑΡ: Από την επίσκεψη  στο Μουσείο  Χριστιανικής Τέχνης
Από την επίσκεψη στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

 Ο Κάλλιστος Γουέαρ

Άνθρωπος με βαθιά θεολογική μόρφωση ο Σεβασμιώτατος Κάλλιστος Γουέαρ θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους διανοούμενους του ορθόδοξου κόσμου και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Γεννήθηκε στο Μπαθ της Αγγλίας το 1934. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Μερικά από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα:

  • Το έσχατο μυστήριο
  • Το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα της Αγίας Τριάδος
  • Οικολογική κρίση και ελπίδα
  • Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα
  • Η εντός ημών βασιλεία
  • Ο ορθόδοξος δρόμος κ.α.