Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα και είναι αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση - Ο Ι. Σταύρου Κανάκης

Ιστορική βραδιά που αφιερώνει φέτος στη Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού σήμερα  Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ.

Θα μιλήσουν ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, ιστορικός, με θέμα «Κρήτη 1941-1944, η εμπειρία της Μάχης και της Κατοχής» και ο Γιώργος Καλογεράκης, δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Το Αβδού στη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση». Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθεί ο καταξιωμένος φιλόλογος, ποιητής και γλωσσολόγος, Ζαχαρίας Σμυρνάκης, τ. γυμνασιάρχης του Πειραματικού, ενώ το όλο πρόγραμμα θα συντροφεύσουν μουσικά οι Δαμιανός Βασιλάκης, Χαράλαμπος Μανδελενάκης και Κώστας Βελιγραντάκης με μελοποιημένα από τον πρώτο σχετικά ποιητικά αποσπάσματα των εκδόσεων του συλλόγου.

Το ακροατήριο θα περιηγηθεί στα γεγονότα και τις συγκρούσεις της Μάχης και της Κατοχής ως τις συνθήκες που διαμόρφωσαν την οικονομική και κοινωνική ζωή στην κατοχική Κρήτη. Αντίσταση, δωσιλογισμός, αντίποινα, οικονομία, εργασία, παραγωγή, υποδομές, εκπαίδευση, περίθαλψη στα χρόνια της Κατοχής, όλα δεμένα με αφήγηση και εποπτικό υλικό.

Ακολούθως θα καταδειχθεί η βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων με την πρώτη πανευρωπαϊκά, ομαδική εκτέλεση  γυναικοπαίδων του Β’ Π. Πολέμου, στον Κακόπετρο Χανίων, 24-5-1941, ενώ θα προσεγγισθεί η συμμετοχή του Αβδού στη Μάχη, με τον θάνατο δύο στρατιωτών(Κ.Ι. Γουβιανάκη και Ι.Σταύρου Κανάκη), η δράση τους στην Εθνική Οργάνωση Δολιοφθοράς Πληροφοριών Ε.Ο.Δ.Π. Ηρακλείου – Λασιθίου καθώς και η λοιπή καθολική αντίσταση των κατοίκων του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζαχαρία Σμυρνάκη «Το Αβδού, Ιστόρημα και Όνομα σε στίχους απλούς»,

«Το σχολείο ανθίσταται ψυχικά»

Στους πόλεμους με Ιταλούς και Γερμανούς αγρίους

στη Μάχη Κρήτης την τρανή με γέροντες ανδρείους

σχολειού οι τάξεις είν’ κενές με σιωπή μιλούνε

τους εισβολείς οι Έλληνες με θάρρος πολεμούνε.

Και το σχολειό επίταξαν οι Γερμανοί κι αδειάσαν,

εις των γραμμάτων το ναό τη λέσχη τους εσάσαν,

τους μέσα τοίχους γκρέμισαν νάχουν ευρυχωρία

για προβολή των ταινιών και για ψυχαγωγία.

Και δίπλα εις την Παναγιά το μάθημά τους κάνουν

οι μαθητές και μέσα τους πρώτα πατρίδα βάνουν

και στην Αγιά Παρασκευή διδάσκονται και άλλοι

και αναπέμπουν προσευχή ψιθυριστή μεγάλη,

να βοηθήσει ο Θεός να φύγει η τυραννία

και νά’ ρθει φως το ρόδινο και η ελευθερία”.