Την ιστορία των πρώτων χρόνων της παραγωγής κρητομυκηναϊκών αντιγράφων, μέσα από το παράδειγμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα παρουσιάσουν σε διάλεξή τους ο δρ Κώστας Πασχαλίδης και η δρ Βασιλική Πλιάτσικα, αρχαιολόγοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τη διάλεξη, που έχει τίτλο «Κατάλογος των εν τω Εθνικώ Μουσείω Εκμαγείων – Η παραγωγή και η διακίνηση πιστών αντιγράφων μυκηναϊκών και μινωικών έργων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από το 1893 ως το 1940» διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσια – Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).
«Ο κρητομυκηναϊκός κόσμος αναδύθηκε χάρη στις νέες ανακαλύψεις της σκαπάνης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, ενθουσίασε αναρίθμητους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και εισήγαγε νέα αισθητικά πρότυπα. Το φθινόπωρο του 1934 διοργανώθηκε η πρώτη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αφιερωμένη στην “Κρητο-μινωική” τέχνη με μικρές προσθήκες από το μυκηναϊκό ρεπερτόριο.
Τα 89 εκθέματα ήταν ρέπλικες, κατασκευασμένες από τον grand specialist της εποχής Émile Gilliéron υιό, που οργανώθηκαν σε δύο αίθουσες του Μουσείου. Παρά την αρχική πρόθεση για περιοδεία της έκθεσης στο εξωτερικό και κατόπιν μόνιμη εγκατάστασή της στο Μουσείο, η διοργάνωση έληξε άδοξα, με τη διάλυσή της και την απόσυρση των εκθεμάτων που από τότε ξεχάστηκαν οριστικά» καταλήγουν ο δρ Κώστας Πασχαλίδης και η δρ Βασιλική Πλιάτσικα.