Η «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,καταθέτει τη συμβολή του δαιμόνιου Σμυρνιού, στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στην παγκόσμιο ναυτιλία και το καινοτόμο υπόδειγμα που έθεσε συνολικά για το επιχειρείν.
Η έκδοση παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση στην κεντρική σκηνή της φερώνυμης Στέγης.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το βιβλίο, που στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση και αποτυπώνει την πεντηκονταετή λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους και 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο διασημότερος εφοπλιστής του 20oύ αιώνα, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το πρότυπο του μεγιστάνα εφοπλιστή, το σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο εφοπλιστικός όμιλος τον οποίο ίδρυσε καθόρισε την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Ωνάσης είναι από εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες που άνοιξαν δρόμους και συνέβαλε σε καινοτόμες δράσεις συνδυάζοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους.
Η λάμψη του έδωσε τροφή σε πληθώρα σκανδαλοθηρικών αναγνωσμάτων, βασισμένων σε (παρ)ερμηνείες της προσωπικής του ζωής.
Στόχος της ειδικής έκδοσης είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924, κλείνει εκατό χρόνια δράσης: πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση.
Ο κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, σημείωσε ότι η έκδοση φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την πολυσχιδή οικονομική του δράση: από τη ναυτιλία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης και σε άλλες, πολλές επενδύσεις. «’Αλλες τελεσφόρησαν και άλλες όχι.
Όλες όμως δίνουν ένα στίγμα. Μια πορεία που σημαδεύτηκε στο τέλος της ζωής του από μια προσωπική τραγωδία αλλά και από μια γενναία απόφαση» τόνισε.
Η κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσω των δράσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει με επιτυχία, σχεδόν 50 χρόνια μετά, την επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
Από τα κέρδη αυτής της δράσης δημιουργήθηκαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζει ό,τι πιο σύγχρονο γίνεται στον πολιτισμό στην Ελλάδα, οι 7.700 υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών και οι άλλες δράσεις του στην Υγεία, τον Πολιτισμό και την Παιδεία.
Το Αρχείο Ωνάση, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και πολλές από όσες ακολούθησαν.
Το Αρχείο αποτυπώνει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμά, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη• η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στον χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση καθώς και η συγγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων Ωνάση είναι προιόν ερευνητικού έργου που ανέθεσε το Ίδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και είναι προϊόν συνεργασίας πλειάδας ερευνητών υπό τη διεύθυνση της Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
«Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω να προβάλω τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε η κ. Χαρλαύτη και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια φοβερή επιχειρηματικότητα αλλά έχουμε δαιμονοποιήσει τους επιχειρηματίες. Όμως χωρίς επιχειρηματίες δεν υπάρχει οικονομία. Ελπίζω ότι αυτή η δουλειά θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και την ανάπτυξη κυρίως ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».