Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στην Ισμήνη Καρυωτάκη για το έργο «Φυγόδικος δεν ήμουν» (εκδ. Ποταμός).
Η Ισμήνη Καρυωτάκη κατάγεται από τα Ιωάννινα, όμως την δένουν σημαντικοί δεσμοί με την Κρήτη.
Η συγγραφέας ήταν παντρεμένη με τον Ηρακλειώτη ήρωα του αντιδικτατο- ρικού αγώνα, Κώστα Καρυωτάκη με τον όποιο έχει αποκτήσει και ένα γιό. Μάλιστα το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλιο της ‘’Στους Δρόμους… Ως εις ουδεμίαν πολιτείαν ανήκοντες”, με ήρωα τον αγωνιστή κατά της χούντας.
Όπως σημείωνε τότε η Νίκη Τρουλλινού, “ας μου επιτραπεί να γράψω πως ο ήρωας του βιβλίου Κωστής Καρυωτάκης, κρατούμενος με ισόβια, αποφυλακισθείς με ανήκεστο βλάβη, και πρόωρα χαμένος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα παράθυρα που κάθε πρωί – μα κάθε πρωί βλέπω πρώτα ανοίγοντας τα δικά μου – στην καρδιά του Ηρακλείου εκεί στην οδό Ρενιέρη”.
Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην περίφημη ομάδα των «11», με παραλλαγμένα ονόματα. Κάποιοι ήταν μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και είχαν συλληφθεί στις αρχές της δικτατορίας, από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 1968.
Οι «Έντεκα» Θανάσης Αθανασίου, Νίκος Γιανναδάκης, Νίκος Κιάος, Παύλος Κλαυδιανός, Κώστας Καρυωτάκης, Κώστας Γιούργος, Αντώνης Μαργαρίτης, Γιώργος Μποτζάκης, Αντρέας Σαββάκης, Νικηφόρος Σταματάκης, Αριστείδης Θεοδωρίδης μετά από ανήκουστα βασανιστήρια, πέρασαν από Έκτακτο Στρατοδικείο και έμειναν στις φυλακές για χρόνια, όσα χρειάζονταν για να αποκτήσει περιεχόμενο η φράση από τη σελ. 176 του βιβλίου:
«Όσοι αναθάρρησαν και ξεσηκώθηκαν-και ήταν πολλοί-έμειναν άποροι με τη γεύση της ψευδαίσθησης πικρή στο στόμα. Ως εις ουδεμίαν πολιτείαν ανήκοντες».