Η Ηρακλειώτισσα τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσική παραγωγός και ηθοποιός Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024, όπως ανακοινώθηκε χθες, στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Στούντιο 4», με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο.
«Μου έχει ξαναγίνει πρόταση. Φέτος -ήταν η πρώτη της δήλωση-είναι η τρίτη χρονιά. Δεν ξέρω τι άλλαξε, σκέφτηκα ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Νιώθω ότι είναι κάτι που μπορώ να το διαχειριστώ, δεν έχω άχγος. Μοιάζει με τα ταξίδια που κάνω, που παίζουμε σε φεστιβάλ, γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλες χώρες. Έτσι το φαντάζομαι. Θα δείξει αν είναι έτσι. Ανυπομονώ. Αν μπω στη διαδικασία να το σκεφτώ σαν διαγωνισμό, δεν υπάρχει, θα με αγχώσει», πρόσθεσε.
Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Σάττι δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Γι’ αυτό, τόσο η ΕΡΤ και η δισκογραφική της εταιρεία, Golden Records και Minos EMI, a Universal Music Company, όσο και η ερμηνεύτρια, επιθυμούν η επιλογή αυτή να είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα κιόλας, 25 Οκτωβρίου 2023, στο email [email protected] μπορούν όποιοι δημιουργοί το επιθυμούν να στείλουν, έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, τις δικές τους προτάσεις ολοκληρωμένων τραγουδιών.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κανονισμών της EBU, τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα και ακυκλοφόρητα, με μέγιστο χρόνο τα 3 λεπτά.
Η Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, από πατέρα Σουδανό και μητέρα Ελληνίδα.
Από το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Τα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη. Το 2017 κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ λίγο αργότερα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό COLORS (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη με ελληνικό στίχο), παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της video clip για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί πουλί μ’».
Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον στη μουσική και στο σχέδιο, ξεκινώντας τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο στο Ωδείο Απόλλων Ηρακλείου σε ηλικία 7 ετών, ενώ η μεγάλη της αγάπη ήταν οι χορωδίες. Αργότερα στην εφηβεία της, ξεκίνησε σπουδές στο κλασικό τραγούδι.
Ολοκληρώνοντας το σχολείο μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα, ξεκίνησε σπουδές στο θέατρο στην Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Βεάκη” και στην “Κεντρική Σκηνή” αλλά και σπουδές jazz μουσικής στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Το 2010 τραγούδησε στο John F. Kennedy Center στην Ουάσινγκτον Π.Κ. με το World Jazz Nonet ενώ συμμετείχε στο a cappella φωνητικό σχήμα The Singing Tribe που συνεργάστηκε με τον Bobby McFerrin.
Η Σάττι έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέατρο για πάνω από μια δεκαετία, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό παραστάσεων ως ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και με σκηνοθέτες όπως τους Ακύλλα Καραζήση, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Μαστοράκη, Θωμά Μοσχόπουλο, Κωνσταντίνο Ρήγο ανάμεσα σε άλλους.