Με στόχο την προστασία και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς των Σφακίων αλλά και του νομού, ο δήμος Σφακίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, προχώρησαν στη έναρξη της διαδικασίας μέσω σχετικής σύμβασης για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου της Σφακιανής Πίτας, προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχείρημα που αναδεικνύει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Στράτο Φλεμετάκη που μίλησε στα Χανιώτικα Νέα, την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης και συγκεκριμένα του τόπου των Σφακίων. “Η δράση αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος του ευρύτερου προγράμματος «ΚΡΗΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ», στο πλαίσιο του οποίου η Περιφέρεια Κρήτης έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Η ένταξη της Σφακιανής Πίτας σε αυτό το πρόγραμμα αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε τον άυλο πολιτιστικό μας πλούτο και να τον καταστήσουμε πόλο έλξης για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Με αυτό το έργο και την ένταξή του στις δράσεις της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2026, ενισχύουμε τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες και το πολιτιστικό μας απόθεμα”.
Τόσο ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός όσο και ο κ. Φλεμετάκης αλλά και η διευθύντρια της Αναπτυξιακής Μαρία Πετραντωνάκη, χαρακτήρισαν τη Σφακιανή Πίτα ως πρεσβευτή της Κρητικής γαστρονομίας και του πνεύματος φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπου του ορεινού τόπου των Σφακίων αλλά και γενικότερα της γαστρονομίας του νομού.
Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ Δήμου και Αναπτυξιακής για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου της Σφακιανής Πίτας προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με φορείς, κοινότητες, και πολίτες ώστε να εμπλουτιστεί ο φάκελλος, καθώς επίσης θεωρείται ως απαραίτητο στοιχείο περιεχομένου του φακέλου υποβολής η επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση και συνεντεύξεις από ανθρώπους της περιοχής. Παράλληλα μεταξύ άλλων, θα χρειαστεί η καταγραφή πρωτογενούς υλικού και δημιουργία αρχείου, μελέτη και συγκέντρωση δευτερογενών δεδομένων (Ακαδημαϊκές πηγές, δημοσιογραφικές αναφορές και λαογραφικές συλλογές) που συνδέονται με τη σφακιανή πίτα και την εθνοανθρωπολογία της αλλά και η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού.
Τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή ευχαρίστησε ο δήμαρχος Σφακίων για τη στήριξη τους και ενίσχυση όπως είπε της συγκεκριμένης πράξης η οποία: “Στοχεύει στο ν αναδείξουμε και να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σφακιανής Πίτας που έχουν να κάνουν με την παρασκευή της, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά με τα οποία παρασκευάζεται. Θεωρούμε πως με την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε περαιτέρω και να εντάξουμε στην Κρητική γαστρονομική κουλτούρα τη Σφακιανή Πίτα ώστε να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η οικονομία του τόπου”.
Όπως ενημέρωσε η κα Πετραντωνάκη, η υλοποίηση του εγχειρήματος της ένταξης, θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, “Η Σφακιανή Πίτα είναι η αρχή θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα και όχι μόνο, ενώ ως περιφέρεια Κρήτης, έχουν κατατεθεί φάκελοι για διάφορα που χαρακτηρίζουν την Κρητική ταυτότητα και φυσιογνωμία, όπως για παράδειγμα, τις Γιτιές, τις Μαντινάδες, την Υφαντική ενώ θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα”.