Ενημερωτική ημερίδα και σεμινάριο µε θέμα τη «Διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα», οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Στόχος της διοργάνωσης είναι να καλυφθεί το κενό στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών των πολιτιστικών ιδρυμάτων της Κρήτης γύρω από ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης καταστροφών ανθρωπογενούς ή φυσικής προέλευσης, που ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια ανθρώπων, συλλογών και εγκαταστάσεων των ιδρυμάτων, καθώς και τη σημασία που έχει η ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών και ο τρόπος συγγραφής και προετοιμασίας του.
Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 5.00 μ.μ., στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα Καστελλάκη), θα μιλήσουν οι: Γιάννης Τζανοκωστάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Εμμανουήλ Δαμουλάκης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου, Πέτρος Κατσαφάδος, αναπληρωτής καθηγητής Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας / διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ), Χαράλαμπος Φασουλάς, δρ Γεωλογίας/ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης/υπεύθυνος Τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ., Μαρία Λυρατζή, χημικός/συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων/MSc Μουσειολογίας, και η Αμερικανίδα Susan Duhl, Art Conservator/Collections Consultant/Μέλος του AIC (American Institute For Conservation of Historic and Artistic Works) και του NHR (National Heritage Responders).
Οι κυρίες Susan Duhl και Μαρία Λυρατζή θα είναι επιστημονικά υπεύθυνες και διδάσκουσες στο σεμινάριο που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018, και αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες που απαιτούνται για την επιτυχή διαχείριση των ενδεχόμενων καταστροφών μέσω της εφαρμογής συντονισμένων στρατηγικών και πρωτοκόλλων.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αγγλική και ελληνική γλώσσα και απευθύνεται σε υπευθύνους και εργαζομένους σε πολιτιστικούς φορείς (συντηρητές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, πολιτιστικούς διαχειριστές κ.ά.).
Οι διδακτικές ενότητες του σεμιναρίου είναι τέσσερις (4) και καλύπτουν θέματα όπως την ανασκόπηση σημαντικών καταστροφών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τη γέννηση του σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών, τα στάδια του σχεδίου: προετοιμασία, αναγνώριση & εκτίμηση κινδύνων σε κτηριακά συγκροτήματα και συλλογές, ανάληψη προληπτικών μέτρων, διαδικασίες αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφής αλλά και αυτές της διάσωσης & σταθεροποίησης αν δεν αποφευχθεί το καταστροφικό συμβάν.
Επίσης, εξετάζονται περιπτώσεις πλημμύρας, φωτιάς και σεισμού. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ακόμα σε προσομοίωση πλημμύρας με στόχο τη διάσωση, σταθεροποίηση και συσκευασία πληγέντων αντικειμένων. Τέλος, θα εξεταστούν ζητήματα υγείας και ασφάλειας αλλά και καλές πρακτικές εκπαίδευσης στη διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η ενημερωτική ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ η παρακολούθηση του σεμιναρίου θα γίνεται με δήλωση συμμετοχής. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Πληροφορίες: 2810 741-689, [email protected], www.kazantzaki.gr