Ημερίδα για την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου αρχαιολογικού μουσείου Ιεράπετρας, οργανώνει ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας “Ιεράπυτνα”, σε συνεργασία με το μέλος ευεργέτη του Συλλόγου δρ. Χρύσα Δαμιανάκη, ιστορικό τέχνης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σαλέντο Ιταλίας.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Ιεράπετρας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ιταλός αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου της Εγνατίας στην Απουλία Ιταλίας δρ. Φάμπιο Γκαλεάνδρο, με θέμα “Εγνατία και Θάλλασσα. Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο:
Πληροφόρηση, Αξιοποίηση και Σύγχρονη Λειτουργικότητα” (στην ελληνική γλώσσα), ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, επικεφαλής του Γραφείου της Εφορείας Κρήτης δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου, με θέμα “Υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ιεράπετρας” και ο δρ. Νίκος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με θέμα “Μεταφράζοντας υπεδάφεια και υποβυθισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα σε παράκτιες και ρηχές θαλάσσιες περιοχές στον ψηφιακό κόσμο μέσω της γεωπληροφορικής”. Συντονίστρια θα είναι η κα Χρύσα Δαμιανάκη.
“Σκοπός και αυτής της τέταρτης Αρχαιολογικής Συνάντησης” -σημειώνουν οι οργανωτές-”στην Ιεράπετρα είναι να κινητοποιήσουμε, πιο έντονα αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής, της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, και της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του κοινού, για την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου αρχαιολογικού μουσείου Ιεράπετρας.
Η συμβολή της κας Χρύσας Δαμιανάκη ήταν και πάλι πολύ σημαντική γιατί μας έφερε σε επικοινωνία με τους παραπάνω επιστήμονες, και κάλεσε τον Ιταλό αρχαιολόγο να έρθει στη πόλη μας, δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να υλοποιήσουμε, με την βοήθειά της, μία ακόμα Αρχαιολογική Συνάντηση ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας, καθότι έχει να κάνει με ένα αντικείμενο λιγότερο γνωστό, την Ενάλια, ή αλλιώς Υποθαλάσσια Αρχαιολογία.
Πρόκειται για έναν τομέα της αρχαιολογικής επιστήμης που έχει ως αντικείμενo τα αρχαία υποθαλάσσια ευρήματα παραθαλάσσιων πόλεων, όπως είναι η Ιεράπετρα και η Εγνατία της Ιταλίας”.
Στην παρούσα Αρχαιολογική Συνάντηση οι ομιλητές θα δώσουν μια μοναδική ευκαιρία στο να κατανοήσει την σπουδαιότητα της Ενάλιας Αρχαιολογίας σε συνδυασμό με την μουσειολογική οργάνωση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, και τις σύγχρονες ιδέες που εφαρμόζονται από χρόνια στην Ιταλία, τις ιδέες δηλαδή της αξιοποίησης, μουσειακής έκθεσης και κατάλληλης προβολής, με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, των αρχαίων ευρημάτων που ανασύρουν οι αρχαιολόγοι από τον βυθό ή από ναυάγια.
Στη Κρήτη δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί πλήρως η ιδέα της δημιουργίας ξεχωριστών αιθουσών εντός αρχαιολογικού μουσείου, στις οποίες να εκτίθενται υποθαλάσσια αρχαία κατάλοιπα, και τα οποία να προβάλλονται με προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία με τρόπο ώστε η έκθεση τους να εκλαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα, ελκύοντας και τους μικρούς ή νεαρούς επισκέπτες, μαθητές και φοιτητές. Ευχόμαστε επομένως η ημερίδα μας να προξενήσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων της Κρήτης, αλλά και των μουσειολόγων, και να προσέλθουν για να την παρακολουθήσουν.
Παράλληλα, ο κος Θεοτόκης Θεοδούλου θα εκθέσει το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των αυτοψιών της για έργα ή για τον έλεγχο και την τεκμηρίωση πληροφοριών σχετικών με τις ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες της Κρήτης, εστιάζοντας στις συστηματικές έρευνες που η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων έχει κάνει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), κατά το διάστημα 2019-2023.Τέλος, ο κος Νίκος Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει το έργο της γεωπληροφορικής έρευνας, ως μιας νέας διάστασης και προοπτικής στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα που χρησιμοποιεί γεωφυσικές διασκοπήσεις και καινοτόμα δορυφορικά συστήματα προκειμένου να καταστήσει γνωστά και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των έντονων κλιματικών αλλαγών στις ακτές της Κρήτης, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, επηρεάζουν το έργο της Ενάλιας Αρχαιολογίας.