Ιδιαίτερα θετική είναι για την Αθήνα η στήριξη που της παρείχε η Τουρκία στην Unesco αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει υπόψη της κανένα έγγραφο και κανένα οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), με την Μποζ να δηλώνει μάλιστα πως ανυπομονεί να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα όπου και ανήκουν.
Η Ζεϊνέπ Μποζ είναι επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το βιογραφικό της, αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως βοηθός εμπειρογνώμονα στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2007.Το 2010, έλαβε τον τίτλο του εμπειρογνώμονα με τη διατριβή της με τίτλο “Σύμβαση UNIDROIT 1995 και διμερείς συμφωνίες”.
Το 2014 εργάστηκε στην UNESCO και το 2015 διορίστηκε εκπρόσωπος της UNESCO στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις αρχές του 2017, επέστρεψε στη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.Οι επαγγελματικές της αρμοδιότητες περιλαμβάνουν την εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO του 1970, την οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τη συμβολή στις πολιτικές της Τουρκίας για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας πολιτιστικών αγαθών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Ζεϊνέπ Μποζ είναι κάτοχος τίτλου ανώτερων Σπουδών στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Ηθική (London Institute of Art and Law).