Η Κραυγή της Σιωπής : Θεατρικό των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη 

Όταν οι λέξεις φωτίζονται   σε ένα νέο πλαίσιο με έναν άλλο, δυνατό και πρωτότυπο τρόπο, μπορούν να προκύψουν   έργα   αυθόρμητα, πηγαία και συγκινητικά, όπως αυτά της  έκθεσης  οπτικής ποίησης (Black out poetry) των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη  που εκτίθενται ήδη  με επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το αποτέλεσμα  που τυπώθηκε σε καμβά και παρουσιάζεται ως εικαστικό έργο είχε και έναν άλλο καρπό : Τα ίδια αυτά έργα εκδόθηκαν από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο Black Out ποίησης στην Ελλάδα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Μαρία Δασκαλάκη, η ποιήτρια Ειρήνη Παραδεισανού και ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Μάνος Ταμιωλάκης.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαίρη Καρυωτάκη. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό δρώμενο από την Ομάδα Θεάτρου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε σκηνοθεσία Μαρίνας Σπανάκη και μουσική του Γιάννη Τσιλογιάννη.

Τι είναι η οπτική ποίηση

Αν ήθελε κανείς να κάνει στα ελληνικά ελεύθερη απόδοση του όρου «black out poetry» θα μπορούσε να μιλήσει για «μαυρισμένα κείμενα», παραπέμποντας αυτόματα σε κείμενα λογοκριμένα από απολυταρχικά καθεστώτα και περιόδους δικτατορίας ανά τον κόσμο. Την ίδια τεχνική, αυτή της λογοκρισίας που σκοπός της ήταν η καταστολή και η απαγόρευση της έκφρασης, αυτή θα χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτό το project δημιουργικής γραφής, κάνοντας όμως το ακριβώς αντίθετο: αξιοποιώντας τη δημιουργικά με στόχο την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της έκφρασής τους.

‘’Κείμενα εφημερίδων”  επισημαίνει η Μαρία Δασκαλάκη συγγραφέας  (MSc διδακτική της Λογοτεχνίας), ποικίλου ενδιαφέροντος και περιεχομένου, άρθρα πολιτικά, αθλητικά, ακόμη και σελίδες με μικρές αγγελίες, κείμενα που κάποιος είχε ήδη δημοσιεύσει στον Τύπο, δίνονται στους συμμετέχοντες. Αρχικά, με μια πρώτη ματιά, πρέπει να εστιάσουν στις λέξεις που τους αρέσουν και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν δημιουργώντας γύρω από αυτές μια ποιητική σύνθεση. Έπειτα, σβήνουν με μαύρο μαρκαδόρο ό,τι δεν αξιοποίησαν.

Ο μόνος περιορισμός είναι πως ό,τι προκύπτει πρέπει να μπορεί να διαβάζεται από τους αναγνώστες από τα αριστερά προς τα δεξιά κι από πάνω προς τα κάτω. Η πρόκληση για τους συμμετέχοντες είναι να αποδομήσουν ένα ήδη δημοσιευμένο κείμενο – γραμμένο τις περισσότερες φορές από κάποιον επαγγελματία, δημοσιογράφο κ.λπ. – και με την αφαιρετική μέθοδο να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, κάτι δικό τους.

Στη συνέχεια θα αντιληφθούν ότι παίρνοντας όλοι από ένα ίδιο άρθρο σε φωτοτυπία, συνθέτουν ποιήματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ως απόρροια της μοναδικής προσωπικότητας και της ιδιαίτερης σκέψης του καθενός. Κάπως έτσι, γίνεται αέναο το «εφήμερο» των εφημερίδων, εξελίσσεται, παίρνει άλλη μορφή, άλλη ζωή.

Το αποτέλεσμα-πότε ρεαλιστικό, πότε σουρεαλιστικό- δεν έχει μόνο λογοτεχνική κι αισθητική αξία, αλλά παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο της οπτικής ποίησης, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύσουν την ποιητική τους δημιουργία και με εικαστική σύνθεση προσφέροντας έτσι μια εντυπωσιακή εικόνα τόσο των δυνατοτήτων τους όσο και του βάθους της έκφρασης και της σκέψης τους.

ΚΕΘΕΑ

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης στη χώρα μας.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ είναι το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Απευθύνεται σε ενήλικους, έφηβους, κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες παράνομων και νόμιμων ουσιών και τις οικογένειές τους, σε εξαρτημένους από τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο καθώς και σε άτομα διπλής διάγνωσης (χρήστες με ψυχική διαταραχή).

Παράλληλα αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν.

Βασικός στόχος του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη είναι η ψυχολογική απεξάρτηση και η ομαλή  επανένταξη των μελών του στην κοινωνία. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση -παράλληλα με τη θεραπεία- παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την πορεία και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μελών του.

Ο εμπλουτισμός του μορφωτικού κεφαλαίου, η βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας επικοινωνίας, η καλλιέργεια γενικής παιδείας είναι θεμελιώδεις σκοποί του θεραπευτικού προγράμματος, τους οποίους υπηρετεί το Τμήμα Εκπαίδευσης.

Οι συντελεστές του δρώμενου ­ “Η Κραυγή της Σιωπής”

Στο δρώμενο με τίτλο “Η Κραυγή της Σιωπής” συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Αντωνελάκης, Γιώργος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Καμαρίτης, Μανόλης Κουζαράκης, Μάνος Καρατζιάς,Κατερίνα Μαραγκούλη, Γιώργος Μιχαηλίδης, Κώστας Πυροβολάκης, Νίκος Στεφανάκης, Γιώργος Συμεωνίδης.

Η σκηνοθεσία είναι της  Μαρίνας  Σπανάκη.

Στίχοι: Μιχάλης Διακουμής, Παναγιώτης Θωμόπουλος, Αλέξανδρος Καμαρίτης, Κατερίνα Μαραγκούλη, Μιχάλης Μαστόρου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Άγγελος Παπαδάκης, Νίκος Περδικάκης, Στέφανος Ριτσόπουλος, Νίκος Στεφανάκης.

Μουσική – Κιθάρα: Γιάννης Τσιλογιάννης.

Καχόν: Γιώργος Παντερμαράκης.

Σύνθεση κειμένου: Μαρία Δασκαλάκη, επιμέλεια κειμένου: Μάνος Ταμιωλάκης.

Δημιουργία βίντεο: Κώστας Καστανάκης, ηχογραφημένη απαγγελία: Σωτήρης Αλεξάκης.

Στο μουσικοθεατρικό δρώμενο περιέχονται στίχοι των: Κατερίνας Γώγου, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Αγγελάκα,  Αλκίνοου Ιωαννίδη.