Εσπερίδα με θέμα: «Η ανάδειξη του «Μίνως» σε κέντρο κρητικής διατροφής και ο ρόλος της μινωικής διατροφής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης αναδεικνύουν την κρητική διατροφή αλλά και τον ρόλο της μινωικής διατροφής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη η εσπερίδα με θέμα: «Η ανάδειξη του «Μίνως» σε κέντρο κρητικής διατροφής και ο ρόλος της μινωικής διατροφής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας».

Στη διάρκεια της εσπερίδας μίλησαν: ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και η φιλόλογος- αρχαιολόγος Μαρία Βαμιαδάκη.

Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης ανέφερε:

«Όταν λέμε μινωική διατροφή αναφερόμαστε σε έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής, μια κουλτούρα μοναδική. Ένας τρόπος ζωής που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και την παράδοση του τόπου, αλλά και τις υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί μέσα από την Περιφέρεια Κρήτης και τα εργαλεία που διαθέτει η ίδια, όπως τα 2.9 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει για την προβολή του νησιού τα επόμενα δύο χρόνια, να αποτελέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για τον ερχομό των τουριστών στην Κρήτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και κάθε άλλη σπουδαία πτυχή του νησιού μας

Με στρατηγικό σχεδιασμό και πλάνο, τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει πολλά και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον».

“Η κρητική διατροφή αποκτά τη στέγη της στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως»” ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου στην είσοδο της 25ης Αυγούστου.

Η κ. Πλεύρη από τη δική της μεριά αναφέρθηκε στη σημασία της διατροφής μας στο σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ίδια και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, για την προβολή και προώθηση της κρητικής διατροφής μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.

Τέλος η κ. Μαρία Βαμιαδάκη, φιλόλογος-αρχαιολόγος, παρουσίασε μια σειρά από μινωικά ευρήματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική διατροφή με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα της Εποχής του Χαλκού.