«Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς» από τη Μαρία Στέλλα Ζεάκη

«Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς», είναι ένα δωρεάν ψηφιακό παιδικό βιβλίο που μας ταξιδεύει  στον λαογραφικό κόσμο της κρητικής διατροφής.

Το βιβλίο που έγραψε η σύμβουλος Επικοινωνίας Marketing & Λαϊκού Πολιτισμού, Υπ. Δρ Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Χώρου  κ. Μαρία Στέλλα Ζεάκη, κυκλοφορεί από πέρυσι στο ευρύ κοινό και με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, είναι μια καλή ευκαιρία να το ‘’ξεφυλλίσουν” μικροί και μεγάλοι.

Το παιδικό βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης και το ευρωπαϊκό έργο Interreg MDnet που αναδεικνύει τις διατροφικές ταυτότητες της Μεσογείου. Μοιράστηκε σε έντυπη μορφή σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κρήτης ενώ κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή δωρεάν στο διαδίκτυο για το ευρύ κοινό. Σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και εικονογράφηση του Μάριου Ιωαννίδη.

Η Δήμητρα και ο Μανώλης κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τη γιαγιά τους στην Κρήτη. Τούτη τη φορά στον οντά του σπιτιού ανακαλύπτουν ένα παλιό τετράδιο με παράξενες λέξεις, γρίφους και οδηγίες. Τι είναι αυτό το τετράδιο; Πόσο παλιό είναι; Και γιατί τελικά είναι σημαντικά όσα γράφονται στις σελίδες του;

Το παιδικό βιβλίο “Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς” απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μάθουν ή να θυμηθούν τις δυνάμεις της κρητικής διατροφής όπως τις κατέχουν οι παλαιότερες γενιές. Από τη φύση έως το τραπέζι, τα αγαθά του τόπου μας (προσ)φέρουν μνήμες και αξίες που παραδίδονται από τη μία γενιά στην επόμενη. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε με σεβασμό τούτη την κληρονομιά, υλική και άυλη.

Στις τελευταίες σελίδες προτείνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για γονείς ή παιδαγωγούς που αξιοποιούν τον λαϊκό πολιτισμό στη διατροφική συνείδηση κάθε γενιάς.

‘’Η λέξη νόστιμο-σημειώνει η συγγραφέας- κουβαλά τη λέξη νόστος. Και νόστος θα πει γυρισμός.

Γυρίζουμε συνήθως εκεί όπου νιώσαμε αγάπη, θαλπωρή, συγκίνηση. Η αλήθεια είναι πως κάποιες γεύσεις και συνταγές μάς ακολουθούν από τα μικράτα μας. Λες και ζυμώνουν αναμνήσεις παλιές, πρόσωπα αγαπημένα, μαθήματα ζωής.

Η διατροφή κάθε τόπου είναι κιβωτός που φυλάσσει μνήμες, αξίες και πρακτικές παλαιότερων γενεών. Αν θέλεις να γνωρίσεις έναν τόπο, δοκίμασε να κάτσεις στο τραπέζι μ’ έναν ντόπιο να φας. Εκεί που οι γεύσεις ανοίγουν την όρεξη και μαζί με την όρεξη ανοίγουν και οι καρδιές. Οι ιστορίες άλλωστε “χωνεύονται” καλύτερα όταν τις μοιράζεσαι με φαγητό.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε στο πλαίσιο των δράσεων Επικοινωνίας & Δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης για το έργο MDnet. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους εντός και εκτός Ελλάδας που ενστερνίζονται τις αξίες της υγιεινής διατροφής.  Προς αυτή την κατεύθυνση η Κρήτη φέρει μία σημαντική ευθύνη: να προστατεύει την ξεχωριστή διατροφική της ταυτότητα, να την αναδεικνύει μα και συνάμα να την καλλιεργεί σε διεθνή εδάφη αφουγκραζόμενη τις γειτονιές της Μεσογείου”.

Για να κατεβάσετε το βιβλίο μπείτε στο site: https://www.mariastellazeaki.gr/.