ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη

Πρόσβαση και στους 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, θα έχουν από τις αρχές της χρονιάς όλοι οι πολίτες, με ένα “κλικ”. Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται ήδη σε ψηφιοποιημένη μορφή όλο το υλικό των πινάκων ζωγραφικής το οποίο συνθέτει την ηλεκτρονική πινακοθήκη της Λότζια που έγινε πράξη μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αναρτηθεί η ηλεκτρονική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου σε ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία θα περιλαμβάνονται σε ψηφιοποιημένη μορφή όλοι οι ζωγραφικοί πίνακες του Δήμου Ηρακλείου.

“Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα σε παγκρήτιο επίπεδο εξ όσων γνωρίζουμε”, τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία υπογραμμίζει το ουσιαστικό ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των σπουδαίων έργων τέχνης που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί με ένα τρόπο συγκροτημένο.

η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη
Η κα Πλεύρη

Όπως εξηγεί, το όλο εγχείρημα της ψηφιοποίησης των πινάκων ζωγραφικής  δρομολογήθηκε από τη δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Παράλληλα  όμως προχώρησε με τη βοήθεια της  ιστορικού τέχνης δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου η  τεκμηρίωση των πινάκων που περιλαμβάνει το βιογραφικό του δημιουργού, σχόλια για τους πίνακες και τη προσέγγιση της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκαν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του έργου τέχνης, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο δημιουργός του, πότε φιλοτέχνησε τον πίνακα, ποια είναι η καλλιτεχνική αξία του έργου. Όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα συμπυκνώνει το σύνολο των έργων τέχνης που αποτελούν δημοτική περιουσία.

Η ηλεκτρονική πινακοθήκη στις αρχές του χρόνου θα ενταχθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και έτσι οποιοσδήποτε  χρήστης του υπολογιστή θα μπορεί να ταξιδέψει στα έργα τέχνης του Δήμου, τα οποία θα βλέπει ένα ένα μαζί με όλα τα αναγκαία συνοδευτικά στοιχεία του κάθε έργου και του καλλιτέχνη που το δημιούργησε.

Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου δρομολογεί και τη μουσειολογική μελέτη που προϋποθέτει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα πρέπει να εγκρίνει ακόμα όλο το φάκελο για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου Κοθρή, στο οποίο θα εγκατασταθεί  προοπτικά η δημοτική πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.

Τα ανεντόπιστα έργα τέχνης

η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση των έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου, που, όπως αποκάλυψε η «Π» στις 24-6-15, πολλά από αυτά έχουν χαθεί.

Το όλο θέμα της απώλειας σημαντικού αριθμού πινάκων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικής έργων τέχνης που αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου.

Κάπου εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, καθώς αποκαλύφθηκαν απολύτως σοκαριστικά στοιχεία και σε σχέση με τις συνθήκες διαχείρισης των έργων τέχνης που έχει στα χέρια του ο Δήμος και σε σχέση με τη φύλαξη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η δημοτική Αρχή, η τελευταία καταγραφή που είχε γίνει σε ό,τι αφορά τους πίνακες ήταν τον Αύγουστο του 2014.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν είχε γίνει  αντιπαραβολή των στοιχείων που προέκυψαν με τις παλαιότερες απογραφές, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής.

Η διαδικασία αυτή έγινε εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να προκύψει η απώλεια έργων τέχνης, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Δήμο Ηρακλείου σε σχέση με τη διαχείριση της ανεκτίμητης περιουσίας που έχει στα χέρια του, αλλά και σε ό,τι αφορά  την αξιοπιστία του απέναντι στην καλλιτεχνική προσφορά σημαντικών δημιουργών  που δώρισαν τα έργα τους τα οποία κατέληξαν να αγνοούνται.

Όπως προκύπτει, 960 έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών βρέθηκαν σε μια κατάσταση θλιβερής εγκατάλειψης, με σκοροφαγωμένες κορνίζες, σπασμένα τζάμια, απίστευτες φθορές τις οποίες καλείται τώρα να αποκαταστήσει ο Δήμος Ηρακλείου.

 

Τα εγκαίνια του “Δημοσκοπίου”

Σε πανηγυρικό κλίμα θα γίνουν σήμερα τα εγκαίνια του «Δημοσκόπιου» ενός θεσμού, που θεμελιώνει η δημοτική Αρχή και φέρει την προσωπική σφραγίδα του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέντρου Ινιωτάκη.  Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιου Τζήκα, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:  «Ψηφιακή Ελλάδα ως απάντηση στην Κρίση και το  ρόλος των Δήμων και των Τοπικών Κοινωνιών».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, ένας σημαντικός εκσυγχρονιστικός θεσμός το «Δημοσκόπιο», που δημιουργήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου για δράσεις και ανάδειξη νέων ιδεών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα έχει στόχο να αποτελέσει πυλώνα διασύνδεσης όλων των παραγωγικών τομέων με στόχο την ανάπτυξη.

Το «Κέντρο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» όπως είναι η επίσημη ονομασία του «Δημοσκοπίου»,την ευθύνη του οποίου έχει ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, εγκαινιάζεται επίσημα σήμερα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 μ.μ. στον χώρο που θα λειτουργεί στη λεωφόρο Ικάρου 66 στην Αλικαρνασσό.