Η  Έκθεση Βιβλίου και φέτος στην Πλατεία Ελευθερίας

Μια γιορτή για το βιβλίο διοργανώνεται  και φέτος στην Πλατεία Ελευθερίας, όπως κάθε χρόνο, γι’ αυτούς που αγαπάνε τα βιβλία και τους αρέσει να ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες τους. Η  Έκθεση Βιβλίου, που θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου, βρίσκεται σε εξέλιξη με τον κόσμο να περνάει από τα  περίπτερα που έχουν στηθεί   «χαζεύοντας» τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διατίθενται .

Κατά γενική ομολογία, οι Ηρακλειώτες διαβάζουν βιβλία και αγοράζουν, όσο το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος και η τσέπη τους. Η Έκθεση Βιβλίου αποτελεί γι’ αυτούς μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα στον κόσμο του βιβλίου.

Κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι βιβλιόφιλοι είναι ότι η Έκθεση θεωρείται πιο άμεση σε σχέση με τα κλασικά βιβλιοπωλεία και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν βιβλία να έρθουν σε επαφή με αυτά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου, κ. Ηλίας Γεωργαλής, μιλώντας στην «Π» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι « η έκθεση έχει απήχηση στον κόσμο και κινείται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος την μαθαίνει και αρχίζει να έρχεται». Ο ίδιος τονίζει τη διαφορά της Έκθεσης με ένα παζάρι, λέγοντας πως το σημείο στο οποίο διαφέρουν είναι ότι στην Έκθεση υπάρχουν μόνο νέες κυκλοφορίες και οι τιμές των βιβλίων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με των βιβλιοπωλείων. Τέλος, προσθέτει ότι «το ενδιαφέρον του κόσμου κλίνει προς το παιδικό βιβλίο, το οποίο κάνει και τις περισσότερες πωλήσεις, αν και υπάρχουν όλα τα είδη βιβλίων διαθέσιμα στην Έκθεση».

Η τιμή των βιβλίων, λοιπόν, όπως συμφωνούν πολίτες και βιβλιοχαρτοπώλες, δεν διαφέρει από τις τιμές των βιβλιοπωλείων και η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η Έκθεση παρέχει μεγαλύτερη ποικιλία και ο επισκέπτης μπορεί να δει τα βιβλία μαζεμένα. Όπως υποστηρίζουν ο κ. Γιάννης Σμυρνάκης και η κ. Χριστίνα-Λουίζα Πετράκη, «δεν υπάρχει διαφορά στις τιμές, αλλά στην ποικιλία που υπάρχει στα βιβλία» και ακόμα κάνουν λόγο τόσο για την κίνηση του κόσμου στην Έκθεση όσο και για τις νέες κυκλοφορίες που είναι διαθέσιμες.

Ίδια άποψη έχει και η κ. Αργυρώ Κυριάκη, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς οι βιβλιοπώλες επιλέγουμε τα νέα βιβλία που κυκλοφορούν και τα πιο ενδιαφέροντα για να προσελκύσουμε τον κόσμο μέσα από τα περίπτερά μας».

Για την πτώση στην αγορά των βιβλίων σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια μιλάει στην «Π» ο κ. Θεόφιλος Θαλασσινός, λέγοντας ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα η χρήση του διαδικτύου έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά ή και την ανάγνωση βιβλίων». Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει πληθώρα βιβλίων για όλα τα γούστα και ότι δεν έχει διαπιστώσει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση είδους.

Αντιθέτως, υπήρχαν και βιβλιοπώλες, οι οποίοι μιλώντας στην «Π» τόνισαν ότι, ενώ διαθέτουν όλα τα είδη βιβλίων, υπάρχει μια προτίμηση σε βιβλία θεολογικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου, καθώς και σε μυθιστορήματα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η κ. Αναστασία Αλεξάκη, η οποία αναφέρει ότι προτιμάει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ιστορικού περιεχομένου και παράλληλα τονίζει τη μοναδική ευκαιρία που δίνει η Έκθεση σε άτομα που δεν είναι «φαν» των βιβλίων να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο αυτό.

Στην ίδια λογική και η κ. Μαρία Καμπανού τονίζει την αμεσότητα της Έκθεσης, καθώς βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, απ’ όπου περνούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι.

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού συνιστούν τα παιδιά, γι’ αυτό και πολλές είναι οι μαμάδες, αλλά και οι οικογένειες γενικότερα, που επιλέγουν να αγοράζουν παιδικά βιβλία, αλλά και να κάνουν μια βόλτα στην Έκθεση, αφήνοντας τα ίδια τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους το βιβλίο που τους αρέσει

. Παραδείγματα αποτελούν η κ. Ανδρονίκη Σφυράκη και η κ. Χριστιάννα Αλεξάκη, οι οποίες μας λένε ότι αγοράζουν από την Έκθεση βιβλία για τα παιδιά τους, ακόμα κι αν οι ίδιες δεν έχουν χρόνο για να διαβάσουν ένα βιβλίο για τον εαυτό τους.