Η ερευνήτρια που «σκάβει» για να βρει ενδιαφέρουσες ιστορίες
Η ερευνήτρια που «σκάβει» για να βρει ενδιαφέρουσες ιστορίες

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια γυναίκα που εκπέμπει πλήρως την θηλυκή ενέργεια. “Φωτεινές” γυναικείες προσωπικότητες σίγουρα με ελκύουν». Αυτό τονίζει μιλώντας στην «Π» η συγγραφέας Καίτη Κουναλάκη, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η Πολυκύμαντη διαδρομή της Αικατερίνης Πλέσσου – Κράμερ» (Μυθιστορηματική Βιογραφία).

H Ηπειρώτισσα Αικατερίνη, έζησε στην αυλή του Αλή Πασά, γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι και τελικά παντρεύτηκε το βετεράνο αξιωματικό της μάχης του Βατερλώ Τζέημς Χένρι Κράμερ, στη νήσο Κάλαμο. Αργότερα θα βρεθεί στην Αυστραλία όπου και αναπαύεται.

Πρόλαβε στην πολυκύμαντη ζωή της ν΄ αναστήσει 11 παιδιά. Το βιβλίο, όπως εξηγεί η συγγραφέας, γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και αποτελεί καρπό έρευνας, όπως άλλωστε κάνει σε όλα της τα βιβλία.

Άλλωστε η Καίτη Κουναλάκη, ερευνήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί παρά να ‘’σκάβει‘’ μέσα στο χρόνο για να βρίσκει ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά και ν’ αναπαριστά την εποχή που δρουν οι ήρωές της. Ιστορικό είναι και το επόμενο μυθιστόρημά της, το οποίο θα έχει σχέση με την Κάντια, το Τσιρίγο και την Μυτιλήνη.

Παρουσιάζεται την Δευτέρα στο Πολύκεντρο Νεολαίας

Το νέο βιβλίο της Καίτης Κουναλάκη παρουσιάζεται την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (οδός Ανδρόγεω 2-4). «Η Πολυκύμαντη διαδρομή της Αικατερίνης Πλέσσου – Κράμερ » αποτελεί το τέταρτο βιβλίο της γνωστής συγγραφέως.

Καίτη Κουναλάκη

Θα μιλήσουν γι’ αυτό οι: Η κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη και η συγγραφέας Καίτη Κουναλάκη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κ. Μεταξάκης και η κ. Μαρία Γωνιανάκη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η κ. Άντζελα Πετραλή (πιάνο).

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Μάρα Μπέκα.

«Φωτεινές» γυναικείες προσωπικότητες σίγουρα με ελκύουν»

-Συστήστε μας την ηρωίδα σας

Η Αικατερίνη Πλέσσου γεννήθηκε στο χωριό Πλεσίβιτσα (σημερινό Πλαίσιο) της Θεσπρωτίας έζησε στην αυλή του Αλή Πασά, αρραβωνιάστηκε τον Ιωάννη Κωλέττη, που αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι και τελικά παντρεύτηκε το βετεράνο αξιωματικό της μάχης του Βατερλώ Τζέημς Χένρι Κράμερ, στη νήσο Κάλαμο.

Στη συνέχεια έζησαν μαζί στην Ιρλανδία και στις 28 Σεπτεμβρίου του 1835, επιβιβασμένοι σε ένα πλοίο που μετέφερε καταδίκους, έφτασαν στο Σίδνεϋ. Εκεί γνώρισε την ιστορία αυτής της γης, Έλληνες, Αυστραλούς, Μαορί, Αβορίγινες, καθώς κι ανθρώπους με άλλη εθνική προέλευση. Ανάμεσά τους και τη Διαμαντίνα Ρώμα, σύζυγο πρώτου Κυβερνήτη της Κουϊνσλάνδης.

Ο Τζέιμς κι η Αικατερίνη έζησαν μαζί τέσσερις δεκαετίες, ώσπου ο Βρετανός αξιωματικός απεβίωσε. Απέκτησαν έντεκα παιδιά κατά τη διαμονή τους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Αυστραλία. Το δικό της τέλος έρχεται στο Σίδνεϋ το 1907 και σήμερα αναπαύεται στο κοιμητήριο Waverley, στα ανατολικά προάστια της πόλης.

-Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο για την Αικατερίνη Πλέσσου – Κράμερ;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.

-Πως έφτασε σε σας η ιστορία της;

Μέσα από την έρευνα που έκανα.

-Χρειάστηκε να κάνετε έρευνα για ν΄ αναπαραστήσετε την εποχή;

Φυσικά, είναι κάτι που το κάνω σε όλα μου τα βιβλία.

– Πώς εμπλέκεται ο ποιητής στην ιστορία σας;

H Αικατερίνη Πλέσσου βρέθηκε στο Μεσολόγγι, όπου γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα και ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους, που τον είδαν, πριν πεθάνει στην Ελλάδα, όπου και έμαθε όλη τη ζωή του.

-Σας ελκύει να γράφετε για δυνατές γυναικείες προσωπικότητες;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια γυναίκα που εκπέμπει πλήρως την θηλυκή ενέργεια. “Φωτεινές” γυναικείες προσωπικότητες σίγουρα με ελκύουν.

Υπάρχει κάποια φράση που λέει η ηρωίδα σας που αποτελεί και για σας μότο ζωής;

Μια φράση της ηρωίδας μου που μου άρεσε για το τέλος του βιβλίου είναι: «Κράτα τη ζωή σου μ’ όσο περισσότερη στοργή μπορείς, εκεί που ξέχασες άναψε κι άλλη φλόγα αγάπης».

«Οι Κρητικοί έχουν πολλούς λόγους για να αγαπούν τον τόπο τους»

-Πώς η ερευνήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών… βρήκε πρόσφορο έδαφος στην συγγραφή;

Οι συνθήκες ευνόησαν νομίζω, αλλά από έφηβη μού άρεσε να γράφω.

-Έχετε ενσωματώσει γνώσεις της ερευνήτριας στο συγγραφικό σας έργο;

Βέβαια, όταν χρειάζεται το κάνω.

-Διαβάζετε άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους; 

Διαβάζω συνέχεια Ποίηση αλλά και Λογοτεχνικά και Ιστορικά βιβλία. Είναι μια σχέση αγάπης, που ξεκίνησε στην παιδική ηλικία.

Προτιμάτε να επινοείτε ιστορίες ή να τις αναδεικνύετε μέσα από πραγματικά περιστατικά;

Και τα δύο.

-Αν κάποιος σας ζητούσε να τον ξεναγήσετε στην Κρήτη που θα τον πηγαίνατε οπωσδήποτε;

Στο Παλάτι της Κνωσού, στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στον Τάφο του Καζαντζάκη, στο Σπήλαιο Διός, στην Σπιναλόγκα , στη Νήσο Χρυσή, στη μονή Τοπλού και στο Βάι, στη μονή Αρκαδίου, στην παλιά πόλη Ρεθύμνου και Χανίων, στην παραλία Ελαφονήσι, στη Λιμνοθάλασσα Μπάλου κλπ κλπ. Αγαπώ ολόκληρο το νησί με τις ομορφιές του και τα μνημεία του.

Το πανέμορφο νησί μας, τα τοπία του, οι άνθρωποι, η ιστορία, οι γεύσεις, οι εμπειρίες, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ψηφιδωτό ανεπανάληπτο… Η Κρήτη είναι μόνο μία και οι Κρητικοί έχουν πολλούς λόγους για να αγαπούν τον τόπο τους.

Έχετε βρει το επόμενό σας θέμα;

Εδώ και αρκετό καιρό γράφω ένα νέο ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο θα έχει σχέση με την Κάντια, το Τσιρίγο και την Μυτιλήνη !