Η νέα διοίκηση βάζει τα δικά της στοιχήματα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαδέχεται κάποιος τον Γιώργο Στασινάκη. Έναν άνθρωπο που η προεδρική του θητεία για 36 χρόνια ήταν μεστή προσφοράς στο έργο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα».
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Π» η νέα πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, για τη νέα σελίδα που ανοίγει στην Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. που εδρεύει πλέον στο Ηράκλειο ενώ την απουσία του Γιώργου Στασινάκη, που έχει χαρακτηριστεί ο «Απόστολος» του έργου του μεγάλου Κρητικού, καλούνται πλέον να καλύψουν σημαντικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Η νέα διοίκηση βάζει τα δικά της στοιχήματα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες στην επόμενη μέρα της Εταιρείας.«Είναι τόσο δύσκολο -αναφέρει χαρακτηριστικά- ο επόμενος πρόεδρος να ακολουθήσει τα ίδια βήματα.
Να ταξιδέψει σε τόσες χώρες, να ιδρύσει Παραρτήματα, να βρει αντιπροσώπους και να οργανώσει ένα παγκόσμιο σωματείο που να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα παντού. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για μας και είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε κοντά μας και μας στηρίζει με την τεράστια πείρα του.
Είναι ευτυχές, ωστόσο, το γεγονός ότι στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί άξιοι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και τη θέληση να οδηγήσουν την ΔΕΦΝΚ στην επόμενη μέρα. Ποια είναι η επόμενη μέρα;
Η επόμενη μέρα για την Διεθνή θα επικεντρώνεται σε δύο κατευθύνσεις: στην εσωτερική της οργάνωση και στην επιστημονική και αναγνωστική υποστήριξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο».
Εσωτερική αναδιοργάνωση
Η Εταιρεία, όπως υπογραμμίζει η κ. Ζωγραφιστού, συναντά συχνά δυσκολίες εσωτερικά. ‘’Κάθε τι που συμβαίνει στον πλανήτη-λέει- επηρεάζει τη λειτουργία της θετικά ή αρνητικά. Μπορώ να αναφέρω πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στα κράτη όπου έχουν επιβληθεί δικτατορικά καθεστώτα, ή γίνονται πόλεμοι και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους υπευθύνους και τα μέλη μας.
Γι’ αυτό μίλησα για συνεχή ανάγκη εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Θα συμπεριλάβω εδώ την ψηφιοποίηση του αρχείου «Γιώργου Στασινάκη – ΔΕΦΝΚ» που σημαίνει αυτόματα και την ψηφιακή αναβάθμιση της Εταιρείας, πράγμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή με την ιστοσελίδα μας.
Το αρχείο έχει πολύ πλούσιο περιεχόμενο από την τριανταεξάχρονη δράση της Εταιρείας, που μπορεί να αξιοποιηθεί ερευνητικά και μέχρι τώρα έχει ψηφιοποιηθεί συνολικά το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό του‘’.
Σε όλο τον κόσμο
Το δεύτερο σημείο που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της ΔΕΦΝΚ είναι η προσπάθεια αφενός να έρχονται κοντά στο έργο και τη σκέψη του συγγραφέα όσο γίνεται περισσότεροι αναγνώστες, σε όλα τα μέρη της Γης και αφετέρου να μελετηθεί το έργο του από πανεπιστήμια, φιλολόγους και ειδικούς.
Με αυτή τη στόχευση θα προσπαθήσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια να συνεχίσουμε τις εκδόσεις μας (Κρητική ματιά, SYNTHESIS), τις εκδηλώσεις και τις πνευματικές βραδιές, τις λέσχες ανάγνωσης- ανάμεσά τους την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη- την διαδικτυακή ανάγνωση της Οδύσειας που έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2024 και θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια, την οργάνωση συνεδρίων υβριδικά, τη συγγραφή μελετών και ό,τι άλλο μπορεί να φωτίσει το έργο του.
Ένα στοίχημα για μας είναι να μην διαβάζονται μόνο τα μυθιστορήματα ή έστω τα ταξιδιωτικά του, μα ολόκληρο το έργο του, τα θεατρικά και η ποίησή του. Να μην εστιάζουμε πια σε ανώφελες πληροφορίες για τη ζωή του, αλλά να απολαύσουμε αισθητικά τα υπέροχα κείμενά του και να σκύψουμε με σοβαρότητα και σεβασμό στη μελέτη, την κατανόηση και την κριτική τους ανάλυση».
Ειδική Γραμματέας: Μαρία Ζαχαριάκη (Ηράκλειο)
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε γεωπόνος. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και ως εκπαιδευτικός. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, της ΔΕΦΝΚ και ταμίας του Παραρτήματος Ελλάδας.Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε γεωπόνος. Είναι απόφοιτη της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και ως εκπαιδευτικός. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, της ΔΕΦΝΚ και ταμίας του Παραρτήματος Ελλάδας.
Υπεύθυνη Ασίας: Έλενα Αβραμίδου (Σαγκάη) Μέλος
Η Έλενα Αβραμίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλο- σοφίας, εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως υπεύθυνη των Μορφωτικών Θεμάτων στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα.
Υπεύθυνος Αμερικής: Μανώλης Βεληβασάκης (Νέα Υόρκη) Μέλος
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε κύριος μέτοχος της διεθνούς τεχνικής εταιρείας Thornton Tomasetti και ειδικευόταν σε μελέτες για υψηλές κατασκευές ανά τον κόσμο. Υπηρέτησε επίκουρος καθηγητής Μηχανικής σε πολυτεχνεία της Νέας Υόρκης και για τα επιτεύγματά του έχει πάρει πάμπολλες επιστημονικές διακρίσεις. Τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία Κων/πόλεως και Αλεξάνδρειας τον τίμησαν με τα οφίκια του Άρχοντος. Στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχει προσφέρει υπηρεσίες για 40 συνεχή χρόνια και υπηρέτησε πρόεδρος της Οργάνωσης, καθώς και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Ίδρυσε στις ΗΠΑ τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Πολιτισμική Κρήτη – Cultural Crete-USA», με σκοπό τη διατήρηση της κρητικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Υπεύθυνη Ευρώπης: Παυλίνα Μαρκοπούλου (Βρυξέλλες) Μέλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μετάφραση και διερμηνεία στο Institut Supérieur des Traducteurs et Interprètes de Bruxelles και στο Ecole d’Interprètes Internationaux, Université de Mons. Εργάστηκε στο εμπορικό τμήμα μεγάλης εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (JP Morgan) και ως certified professional coach στις Βρυξέλλες. Ως πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στο Παράρτημα Βελγίου έχει συνεισφέρει στην διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων, καθώς και στη δημιουργία δυνατών συνεργιών με άλλους φορείς πολιτισμού.
Υπεύθυνος Ωκεανίας: Γιάννης Μηλίδης (Μελβούρνη) Μέλος
Κατάγεται από την κατεχόμενη Κύπρο (Μόρφου) και προσφυγοποιήθηκε το 1974. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Melbourne, Monash, Victoria, Deakin της Μελβούρνης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την λογοτεχνία της Κύπρου και της Ελλάδας και έχει συγγράψει τα βιβλία Ιστορία της Κύπρου και Σημαντικές Στιγμές στην Ελληνική Λογοτεχνία, τα οποία διδάσκονται σε σχολεία της Αυστραλίας. Δίδαξε και διετέλεσε διευθυντής σε Ελληνικά και Κυπριακά σχολεία.