Η διάλεξη της Αγγελικής Πούλου
«Η σκηνοθεσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή» είναι το θέμα της εκδήλωσης

Η διάλεξη της δρ Αγγελικής Πούλου με τίτλο «Η σκηνοθεσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή» θα γίνει αύριο, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 το βράδυ, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130).

Η κ. Πούλου είναι δρ. Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και δραματουργός. Εργάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως ακαδημαϊκή επιμελήτρια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Αρχαίο δράμα: διακαλλιτεχνικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις”. Η διάλεξή της θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

Η διάλεξη της κ. Πούλου αφορά την πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στο ψηφιακό θέατρο. Με τη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών ισοδυνάμων, οι καλλιτέχνες επανοηματοδοτούν στο παρόν μια σειρά κομβικών εννοιών για την τραγωδία, όπως η κοινότητα, η πόλις, η ύβρις, η μάσκα, η σύγκρουση, το τραγικό και δημιουργούν ισοδύναμες αισθήσεις και εντυπώσεις στον σύγχρονο θεατή: τα ψηφιακά μέσα γίνονται ισοδύναμο του λόγου.

Ο Οίκος, το βασιλικό ανάκτορο μπροστά και εντός του οποίου συντελούνται τα περισσότερα γεγονότα και οι συγκρούσεις, αντικαθίσταται από την οθόνη – παλίμψηστο: μέσα στην εικόνα ζούμε, συγκρουόμαστε, παράγουμε ιστορία. Η σύμβαση της μάσκας οδηγεί στον πειραματισμό με τις τεχνολογίες του ήχου.

Η πολυσυζητημένη πολιτική λειτουργία της τραγωδίας στο πλαίσιο της δημοκρατικής Αθήνας και η δημιουργία του αισθήματος κοινότητας δημιουργείται πλέον μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία.

Oι θεατές σχηματίζουν εφήμερες κοινότητες στη συνάντησή τους μέσα στο τεχνολογικό περιβάλλον, η ριζωματική θραυσματοποίηση της θεατρικής σκηνής «κρύβει» την κοινότητα, για να τη μετατρέψει σε εικονική κοινότητα. Τέλος, είναι το τραγικό που αναπτύσσεται ως ιδέα και ως επιτελεστικό φαινόμενο.